Unutarnje carstvo (2006)

Inland Empire (Originalni naziv)

triler

Glumica uvidi da joj se život počeo ispreplitati sa remakom ukletog filma kojeg snima

 
Režija: David Lynch
Scenarij: David Lynch
Uloge: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Karolina Gruszka, Jan Hencz, ...

Filmografija

"Unutarnje carstvo" intrigantan je i vješto napravljen postmodernistički film jednoga od američkih prvaka ovoga žanra, Davida Lyncha (najpoznatijega kao redatelja serije Twin Peaks i filmova Čovjek-slon, Plavi baršun i Mulholland Drive). Spletom nadrealnih, deliričnih isječaka koji podsjećaju na ružan san redatelj iznosi dvije nepovezane priče o hollywoodskoj glumici i poljskoj prostitutki u nevolji čije se sudbine na nelogičan način povežu. S težištem na atmosferi koja ocrtava psihološka stanja likova, film donosi stravičnu viziju svijeta u kojoj bi svatko mogao biti svakome neprijatelj.

Mlada poljska emigrantica očito je u nevolji: prisiljena je raditi kao prostitutka, no izgleda da nema nikakvoga iskustva u tom poslu, a zapao ju je odvratan tip u opskurnom hotelu. Nešto poslije, na mjestu koje bi moglo biti Beverly Hills ili Bel Air, bizarna starica dolazi do raskošne kuće u kojoj živi poznata glumica Nikky Grace (L. Dern) koja očekuje prestižnu filmsku ulogu. Nakon neugodnog, besciljnog razgovora sa susjedom koja ne prestaje lupetati o nekakvom ubojstvu i zlu u svijetu Nikky obavještavaju da je dobila ulogu. Kreće snimanje filma, no ono će biti sve kompliciranije, neizvjesnije, i razvit će se u nešto jezovito, što može imati veze s prostitucijom i ubojstvima.

U glavnim ulogama odličnima su se pokazali glumci s kojima je redatelj već surađivao - Laura Dern, Justin Theroux i Jeremy Irons. Kritika je solidno prihvatila ovaj Lynchev film, koji je osvojio nekoliko manjih nagrada na međunarodnim festivalima.


Komentari (0)

Foto