Oni (2002)

They (Originalni naziv)

triler horror

Nakon samoubojstva prijatelja djevojka se opet mora suočiti s noćnim morama iz djetinjstva

 
Režija: Robert Harmon
Scenarij: Brendan William Hood
Uloge: Laura Regan, Marc Blucas, Ethan Embry, Dagmara Dominczyk, Jay Brazeau, ...

Filmografija

Zanimljivo je da je scenarij filma djelo desetak tekstopisaca iako je na špici potpisan samo Brendan William Hood kao autor zamisli prema kojoj je film snimljen. Unatoč osjećaju već viđenog, redatelj Harmon spretno razvija osjećaj jeze i paranoje pri čemu su najnapetiji prizori uistinu zastrašujući.

Još kao djevojčica Julia Lund patila je od noćnih mora u kojima su je proganjala zastrašujuća demonska bića. Iako joj roditelji nisu vjerovali, Julia je bila sigurna da to nije njezina mašta, već stvarnost...

Devetnaest godina kasnije. Julia (L. Regan) je postdiplomantica psihologije u sretnoj vezi s Paulom (M. Blucas). Jedne večeri nazove je njezin prijatelj iz djetinjstva Billy Parks (J. Abrahams) koji joj otkrije da i njega već godinama muče slične noćne more. Ne mogavši izdržati strahote koje proživljava, Billy ispred šokirane Julije počini samoubojstvo. Taj čin prouzroči povratak Julijinih noćnih mora, strašnijih nego ikada. Julia odluči istražiti o čemu je riječ...

Kako noćne more postaju stvarnost, u filmovima je najplastičnije prikazao redatelj Wes Craven u svom serijalu Strava u Ulici brijestova. Craven je svoje ime, pravi brand kad su u pitanju horori, ustupio za promociju filma strave "They". Film je režirao Robert Harmon, dvaput nominiran za Emmy (Countdown to D-Day, Gotti), ne skrivajući da mu je upravo Wes Craven glavni uzor. U filmu se mogu pronaći i sličnosti sa žanrovski sličnim radovima "Mimic" i "Planet tame" te je zapravo riječ o kompilaciji dobro poznatih motiva iz horora i fantastičnih filmova u kojima glavne likove proganjaju čudovišna bića na granici stvarnosti i mašte.

Glavnu junakinju tumači kanadska glumica L. Regan (My Little Eye, Neslomljivi), dok su u ostalim ulogama Amerikanci M. Blucas (Bili smo vojnici, Alamo) kao Paul i Ethan Embry (Šminkerica iz provincije, Dutch) kao Sam te Poljakinja D. Dominiczyk (Mentor, Grof Monte Cristo) koja interpretira Terry. Demonska bića u filmu djelo su dizajnera Patricka Tatopoulosa, dok je efektna fotografija Renéa Ohashija dobila nagradu Kanadske udruge snimatelja. Film je 2003. uvršten u službenu konkurenciju Fantasporta.


Komentari (0)

Foto