Most za Terabithiju (2007)

Bridge to Terabithia (Originalni naziv)

dječji obiteljski avantura

Nova avantura producenata Kronike iz Narnije

 
Režija: Gabor Csupo
Scenarij: Jeff Stockwell, David Paterson
Uloge: Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick, ...

Filmografija

Producenti filma Kronike iz Narnije: lav, vještica i ormar predstavljaju avanturističku priču o prijateljstvu, obitelji i snazi mašte, Most za Terabithiju, film snimljen prema popularnom romanu koji je dobio nagradu Newbery.

Jess Aarons (J. Hutcherson) osamljen je dječak, iako živi u velikoj obitelji, s tatom, mamom i tri sestre. Osamljen je zato što je, kao jedini dječak u obitelji, često kriv i za ono što nije skrivio, otac (R. Patrick) je puno nježniji prema sestrama, osobito najmlađoj, May Belle (B. Madison). Osamljen je i u školi, jer je siromašan i miran, pa mu se školski bullyji rugaju što nosi sestrine tenisice i što radije crta nego se druži s njima. Iznimno je darovit za crtanje, u kojemu pokazuje veliku vještinu i maštovitost. Kad se u susjedstvo dosele novi stanari, u Jessovu školu krene nova učenica, Leslie Burke (A. S. Robbd). I Leslie je malo posebna - roditelji su joj pisci, njezin tata nije kupio televizor jer smatra da televizija zatupljuje mozak, a Leslie većinu vremena provodi smišljajući priče u čiju stvarnost često i sama povjeruje. Posve prirodno, Leslie i Jess se sprijatelje, sve više vremena provode zajedno, lutaju šumom, povjeravaju se jedno drugome. Tako lakše podnose i opaku djevojčicu Janice (L. Clinton), strogu učiteljicu koju zovu Čudovišna Usta i sve drugo što nije lijepo.

Jednog dana, na prijelazu s jedne na drugu stranu šumskog potoka, naiđu na debelo uže uz pomoć kojega, kao da je lijana, prelaze na drugu obalu. Leslie zemlju s druge strane potoka prozove Terabithijom, a njezine stanovnike Terabitijcima. Jess smatra da su to gluposti, sve dok i sam ne stekne sposobnost da vidi kako se stablo pretvara u golemog trola, kako na njih nasrću čudne, nakostriješene i ljute šumske životinje, te dok mu Leslie ne otkrije da mora povjerovati u Terabithiju, jer ga Terabitijci već smatraju svojim kraljem. A Terabitijci su mali zlatni lebdići koji mogu rastjerati sva šumska čudovišta...

Ovaj bajkoviti film za djecu, mlade i odrasle režirao je mađarsko-američki redatelj Gabor Csupo, koji se proslavio kao glavni animator u kultnim Simpsonima i Rugratsima, za koje je nejkoliko godina uzastopno osvajao Emmyje. Za animiranu seriju Wild Thornberrys osvojio je nagradu Genesis. Animatorska mašta osjeća se i u ovom igranom filmu, koji je i vizualno i sadržajno razigran, bajkovit i topao. Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb i Bailey Madison osvojili su za svoje iznimne uloge nagradu Young Artist, a istu nagradu zajednički je osvojio i cijeli glumački ansambl. Film je osvojio nagradu Camie, koja se dodjeljuje za karakternost likova i moralnost u zabavnim programima zbog svojih iznimno pozitivnih poruka.


Komentari (4)

Foto