Carmen Jones (1954)

Carmen Jones (Originalni naziv)

mjuzikl

Neobična obrada Oscara Hammersteina Jr. jedne od najpoznatijih opera "Carmen"

 
Režija: Otto Preminger
Scenarij: Harry Kleiner, Oscar Hammerstein II
Uloge: Dorothy Dandridge, Harry Belafonte, Olga James, Pearl Bailey, Joe Adams, ...

Filmografija

Libreto jedne od najpoznatijih opera uopće "Carmen" Georgesa Bizeta postao je 1943. predložak u neobičnoj obradi Oscara Hammersteina Jr., pri čemu je Španjolska 19. stoljeća zamijenjena novovjekim jugom SAD-a, a glavni junaci Carmen i Jose afroameričkim dvojcem, radnicom Carmen Jones i časnikom Joem. Tekst je u formi mjuzikla u produkciji Billyja Rosea postavljen na Broadwayu, a golemi uspjeh kazališnog komada popratilo je i snimanje filma.

Lijepa Carmen Jones (D. Dandridge, pjeva M. Horne) radi u tvornici padobrana na američkom Jugu u blizini vojne baze. Atraktivna i zavodljiva Carmen san je svakog vojnika i časnika, ali ne i odmjerenog Joea (H. Belafonte, pjeva Le Vern Hutcherson) koji se upravo priprema za vjenčanje sa svojom skromnom zaručnicom Cindy Lou (O. James). Međutim, nakon  što Joe dobije zadatak da privede Carmen koja se u tvorničkom restoranu potukla s kolegicom, između njih  će planuti ljubav. Njihova veza puna strasti vrlo brzo dovesti će do tragedije..

Režije se 1954. prihvatio holivudski Bečanin Otto Preminger (Laura, Anatomija jednog umorstva) pri čemu je njegov film upamćen ne samo kao vrhunsko ostvarenje  žanra mjuzikla, već  i kao prvi holivudski naslov u kojem su obje glavne uloge odglumili Afroamerikanci.

Film je nominiran za Oscara u dvije kategorije, i to za najbolju glazbu i za najbolju glavnu žensku ulogu, pri čemu je Dorothy Dandridge prva afroamerička glumica u povijesti kojoj je to uspjelo. Premingerov mjuzikl nagrađen je i Zlatnim globusom te Brončanim medvjedom na Me unarodnom filmskom festivalu u Berlinu.


Komentari (0)

Foto