Željezni div (1999)

THE IRON GIANT (Originalni naziv)

animirani obiteljski avantura

Povučeni dječak se sprijateljuje s divovskim željeznim robotom kojega Vlada želi uništiti

 
Režija: Brad Bird
Scenarij: Brad Bird, Ted Huges
Uloge: Jennifer Aniston, Harry Connick Jr., Vin Diesel, James Gammon (I), ...

Filmografija

Film je snimljen prema priči Teda Hughesa (1930-1998) i u sjećanje na njega. Priču "The Iron Man" Hughes je napisao kratko nakon samoubojstva svoje žene, pjesnikinje Sylvije Plath 1963. godine, kako bi utješio i zabavio djecu.

Dječak Hogarth Hughes sluša majku iako je nestašan, odličan je učenik i redovito piše zadaće, zbog čega mu se drugi dječaci rugaju, zovu ga štreberom i često tuku. Kad nekom pijanom ribaru tajanstvena neman odgrize pola broda, nitko mu ne vjeruje. Vjeruje mu jedino Hogarth koji je, u potrazi za kvarom na anteni, susreo željeznog diva. Kako je div jeo čelične stupove, Hogarth ga je, isključivši struju, spasio od strujnog udara. Tako su se div i dječak sprijateljili. Ali nitko drugi ne vjeruje da je div dobroćudan. Kad je pojedeno nekoliko metalnih predmeta, dijelovi automobila i slično, Vlada u gradić pošalje istražitelja Kenta. Kent će učiniti sve da uništi diva, pa i po cijenu života malog Hogharta i mnogih drugih ljudi.

Film je osvojio niz nagrada "Annie": za animaciju likova (Steve Markowski), za animaciju efekata (Allen Foster), za scenarij (Brad Bird), za glazbu (Michael Kamen) i za glumu (Eli Marienthal, koji je dao glas Hogharthu Hughesu). Zahvaljujući kreativnom uspjehu filma, redatelj Brad Bird dobio je mogućnost raditi svoj projekt "The Incredibles" (film je kod nas preveden kao Izbavitelji), u studiju Pixar, koji radi za Disneyja. To je prošle godine bio jedan od najvećih hitova u kinima i smatra se jednim od vrhunaca animacije. Iste godine kad je snimljen "The Iron Giant" snimljen je i polusatni TV dokumentarac "The Making of The Iron Giant", u režiji Kevina Gilla, u kojem su sudjelovali autori i glumci.

Hrvatska sinkronizacija: Glasovi: Ana Horvat, Zlatko Ožbolt, Jasna Bilušić, Vlado Kovačić, Ivo Rogulja, Franjo Kuhar, Žarko Savić, Nada Abrus

 


Komentari (0)

Foto