Avalon (2001)

AVALON (Originalni naziv)

drama fantastika sf

Šampionka video-igara putuje u svijet opasne, naizgled virtualne ratne igre Avalon

 
Režija: Mamoru Oshii
Scenarij: Kazunori Ito
Uloge: Malgorzata Foremniak, Wladyslaw Kowalski, Jerzy Gudejko, Dariusz Biskupski...

Filmografija

Znanstveno-fantastični film u formi akcijskog trilera "Avalon" prva je japansko-poljska koprodukcija. Režirao ga je Japanac Oshii Mamoru koji se ranije istaknuo filmom "Duh u školjci", a u njemu glume poljski glumci i na poljskom je jeziku. Riječ je o vrlo zanimljivom spoju fantastičnog svijeta video-igara i realnih poljskih, postkomunističkih ambijenata.

U bliskoj budućnosti život mladih ljudi sve je opasniji i u realnom i u virtualnom svijetu: naime, pojavile su se po život opasne kompjuterske igre iz kojih je, ako se jednom u njih uđe, gotovo nemoguće izaći. Najopasnija od njih je ilegalna igra Avalon koja se temelji na simulaciji bojišnice.

Kada Ash (M. Foremniak), jedna od glavnih sudionica, čuje glasine da postoji viša razina igre negdje u stvarnom svijetu, napušta svoju dosadašnju, individualističku strategiju i pridružuje se odvažnoj grupi istraživača. Međutim, to nosi jako velik rizik: ako pronađe put do sljedeće razine, hoće li ikada biti u stanju vratiti se u realnost?

To je priča o šampionki video-igara koja putuje u svijet ratne igre u kojoj se vode bitke nalik na suvremene, ali i srednjovjekovne, uz spektar najraznovrsnijih oružja i borilačkih vještina. Za razliku od filma "Matrix", u "Avalonu" se razlika između realnog i virtualnog svijeta potpuno briše, što rezultira jednim novim vizualnim iskustvom, podcrtanim tonom sepije i mračnim ugođajem.


Komentari (2)

Foto