Božićna priča (1983)

A CHRISTMAS STORY (Originalni naziv)

komedija obiteljski

Jedan od najboljih božićnih filmova snimljen prema romanu Jeana Shepherda

 
Režija: Bob Clark
Scenarij: Bob Clark, Jean Shepherd, Leigh Brown
Uloge: Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin, Ian Petrella, ...

Filmografija

Film je snimljen prema romanu Jeana Shepherda "In God We Trust, All Others Pay Cash". Mnogi ga smatraju jednim od najboljih božićnih filmova, pa čak stavljaju uz bok "Divnom životu". Osvojio je nagradu Genie za scenarij i režiju.

Četrdesetih godina u jednom malom mjestu odrasta Ralphie Parker (P. Billingsley). Živi s mamom (M. Dillon), tatom (D. McGavin) i mlađim bratom Randyjem (I. Petrella). Najbolji prijatelji su mu Flick (S. Schwartz) i Schwartz (R. D. Robb), a najveći problem dječak nasilnik Scut Farkus (Z. Ward), koji njega i njegove prijatelje dočekuje na putu do škole i često tuče.
Njegov brat Randy nikad ne želi jesti, majka zbog toga nikad ne uspijeva pojesti jelo dok je još toplo, a otac je opsjednut ružnom lampom u obliku ženske noge koju je dobio za nagradu. Ralphie od Djeda Mraza želi samo pušku karabinku s dometom od 200 metara, model BB, s kompasom, ali njegova majka ne misli da je to baš dobar dar. Slično misli i učiteljica (T. Moore), koja je Ralphieju dala nisku ocjenu za sastavak na temu "Što želim za Božić". Čak i Djed Mraz kaže: "Malac, izbit ćeš si oko!".
Ralphie je očajan, jer ako svi misle da ne treba dobiti pušku, neće je ni dobiti, a drugi dar ne želi. No ima netko tko ipak misli drugačije. U međuvremenu, Flicku će se zalijepiti jezik za ledeni stup, Ralphie će pred ocem opsovati i, što je najgore, u trenutku bijesa, očaja i straha izmlatit će Scuta do krvi.

Komentari (0)

Foto