Najbolja igra (2005)

THE GREATEST GAME EVER PLAYED (Originalni naziv)

drama sport povijesni

Istinita priča o životu legendarnog američkog golfera, Francisa Ouimeta

 
Režija: Bill Paxton
Scenarij: Mark Frost
Uloge: Shia LaBeouf, Michael Weaver, Elias Koteas, Stephen Dillane, Peter Firth

Filmografija

Četiri godine nakon što je režirao iznimno uspješni psihološki triler "Frailty", američki glumac Bill Paxton ponovo se nalazi u redateljskoj stolici. Film nam prikazuje istinitu priču o dvojici golfera siromašnog, radničkog podrijetla koji će se suočiti na Otvorenom prvenstvu Amerike u golfu 1913. godine.

Kad 1879. godine na imanje njegove obitelji na britanskom otoku Jersey stigne skupina otmjenih poslovnih ljudi, dječak Harry Vardon (J. Paxton) ne sluti da će to temeljito promijeniti i odrediti njegovu budućnost. Tijekom sljedeća dva desetljeća Vardon (S. Dillane) će postati najslavniji britanski i svjetski igrač golfa. Među mnoštvom gledatelja koji s oduševljenjem prati Vardonov nastup je i dječak Francis Ouimet (M. Knight), koji povremeno radi kao nosač golf-palica. On je dijete iz radničke obitelji, čiji otac Arthur (E. Koteas) i majka Marry (M. McPhail) mukotrpno prehranjuju obitelj. Kad vidi kako Vardon s lakoćom niže pobjede na turniru, Francis se oduševi nepoznatom igrom i počne maštati o svojoj karijeri golf-igrača. To ne prihvaćaju njegovi roditelji i Francis (S. LaBeouf) će privremeno odustati od svojih snova sve dok 1910. ponovno ne susretne Vardona. Naime, te se godine u The Country Clubu održava Nacionalno amatersko prvenstvo, a Francis će skupiti hrabrost, suprotstaviti se ocu i sudjelovati na prvenstvu...
Temeljena na istinitim događajima, izvrsna biografska drama glumca (Aliens, Moćni Joe Young, Istinite laži, Twister, Titanic, Jednostavan plan) i redatelja Billa Paxtona (Anđeli i demoni), zrelog i vrlo darovitog filmaša, izuzetno je uspjela adaptacija knjige Najveća igra: Harry Vardon, Francis Ouimet i rađanje modernog golfa nagrađivanog scenarista Marka Frosta (Skandalozni Storyville, Fantastična četvorka, Fantastična četvorka 2: Dolazak Srebrnog Letača), za rad na iznimno popularnim serijama Twin Peaks i Hill Street Blues tri puta nominiran za Emmy. Scenarist Frost i redatelj Paxton spretno kreiraju slikovitu, sugestivnu, atmosferičnu, raskošno produciranu, vizualno dojmljivu i nenametljivo režiranu cjelinu. Istodobno, autori efektno zagovaraju pozitivne vrijednosti poput upornosti, borbenosti, sportskog duha i važnosti obiteljskog zaleđa, kao i odvažnosti i srčanosti s kojima se svaki pojedinac mora suočavati sa životnim izazovima.
Glavnog junaka glumi danas sve traženija mlada zvijezda S. LaBeouf (Charliejevi anđeli 2: Punom brzinom, Ja, robot, Constantine, Divlji valovi, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, Oko sokolovo, Transformers 2: Osveta poraženih), a uz S. Dillanea (Dobrodošli u Sarajevo, Spy Game, Sati, Devet života, Gol) njegovi su partneri među ostalima E. Koteas (Sati očaja, Exotica, Sudar, Gattaca, Posrnuli, Živjeti na sav glas, Tanka crvena linija, Harrisonovo cvijeće, Zodijak, Ljubavnici), L. Askew (Goli u sedlu, Pat Garrett i Billy the Kid, Braća Newton) i P. List (serije Seks i grad, Zakon i red: Odjel za žrtve, Bez traga, Momci s Madisona). Filmsku glazbu potpisuje Brian Tyler (Progonjeni, Završni rez, Paparazzi, Rambo, Konačno odredište, Brzi i žestoki), a fotografiju Shane Hurblut (The Skulls, Glas koji pobjeđuje).

Komentari (0)

Foto