Izlazeće sunce (1993)

Rising Sun (Originalni naziv)

akcija triler drama kriminalistički

Detektiv i bivši policajac istražuju ubojstvo prostitutke na zabavi velike korporacije

 
Režija: Philip Kaufman
Scenarij: Michael Crichton, Philip Kaufman
Uloge: Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Cary-Hiroyuki Tagawa

Filmografija

Intrigantan i uzbudljiv triler Philipa Kaufmana (Lutalice, Nepodnošljiva lakoća postojanja, Put u svemir, Henry i June, Zatamnjenje), ekranizacija je popularnog djela Michaela Crichtona. Riječ je o atraktivnom ostvarenju aktualne tematike i sugestivne ugođajnosti, čija je priča smještena u visoke poslovne krugove.

Prilikom teških i iscrpljujućih poslovnih pregovora, tijekom kojih moćna japanska korporacija Nakatomo pokušava kupiti američku tvrtku Micro-Con, na vidjelo izlaze najrazličitiji gospodarski i politički interesi obiju strana. Nakon što pregovori završe odlukom senatora Johna Mortona (R. Wise) koji Japancima odbije prodati američku tvrtku, na 46. katu zgrade u kojoj je sjedište podružnice Nakatomoa organizira se zabava za sve uključene u posao. Iste noći mladog detektiva Weba Smitha (W. Snipes) probudit će telefonski poziv da odmah krene u sjedište Nakatomoa. Za partnera mu je dodijeljen markantni kapetan John Connor (S. Connery), iskusni detektiv i dobar poznavatelj istočnjačkih običaja. Web dozna da je tijekom zabave u sjedištu Nakatomoa ubijena atraktivna Cheryl Lynn Austin (T. Patitz). Shvativši da će šefovi Nakatomoa, predvođeni mudrim Yoshida-sanom (Mako) i Ishiharaom (S. Egi), učiniti sve da zataškaju slučaj, Web i John uz pomoć poručnika Toma Grahama (H. Keitel) na temelju snimka zločina zaključe da je ubojica utjecajni Eddie Sakamura (C.-H. Tagawa), Yoshidin sin i ljubavnik ubijene djevojke
U glavnim ulogama gledamo S. Conneryja (Vjetar i lav, Robin i Marian, Nedostižni most, Highlander, Ime ruže, Nedodirljivi, Lov na Crveni oktobar, Klopka, U potrazi za Foresterom), po mnogima najuspjelijeg Jamesa Bonda i glumca koji je za sporednu ulogu u drami «Nedodirljivi" Briana De Palme osvojio Oscara, i W. Snipesa (Kralj New Yorka, New Jack City, Vlak pun love, Čuvari zakona, Ubojstvo u Bijeloj kući, trilogija Blade). Njihovi su partneri H. Keitel (Alice više ne stanuje ovdje, Taksist, Thelma i Louise, Bugsy, Psi iz rezervoara, Piano, Dim, Crveni zmaj) i C.-H. Tagawa (Dozvola za ubojstvo, Ja Amerikanac, Fantom, Pearl Harbor, Elektra, Sjećanja jedne gejše).

Komentari (3)

Foto