Zulu (1964)

Zulu (Originalni naziv)

akcija ratni povijesni

Priča o stotinu britanskih vojnika koji se suprotstavljaju nadmoćnijoj vojsci plemena Zulu

 
Režija: Cy Endfield
Scenarij: John Prebble, Cy Endfield
Uloge: Michael Caine, Jack Hawkins, Stanley Baker, Nigel Green, Ulla Jacobsson, ...

Filmografija

Ratni povijesni spektakl "Zulu" jedan je od najboljih britanskih filmova snimljenih šezdesetih. Utemeljen na istinitoj priči o napadu Zulu ratnika na britansku vojnu postaju na Jugu Afrike 1879. godine.

Jug Afrike, 1879. godine. Britanska vojska upravo je poražena od ratnika plemena Zulu u bici kod Isandlwana. Misionar Otto Witt (J. Hawkins) i njegova kći (U. Jacobson) saznaju za to tijekom plemenske ceremonije masovnog vjenčanja, kojoj prisustvuje i kralj Zulua Cetewayo (M. Buthelezi). Ohrabreni pobjedom, Zulu ratnici odluče napasti još jednu britansku postaju. Misionar i njegova kći javljaju vojnicima u postaji što se sprema i oni odmah započinju s pripremama za obranu. U postaji su dvojica poručnika: arogantni i otmjeni Gonville Bromhead (M. Caine) i inženjerijski poručnik John Chard (S. Baker), koji zbog više iskustva preuzima zapovjedništvo. S obzirom na činjenicu da je britanskih vojnika stotinjak, a Zulua koji napadaju četiri tisuće, Chard se odluči za obrambenu varijantu. Chardovi vojnici prave barikade od čega god stignu, očekujući višestruko brojnije napadače...
Film redatelja Cya Endfielda imponira sjajnom evokacijom povijesnog razdoblja u kojem se radnja odvija, izvrsnom režijom, izvanrednom glumačkom ekipom (Michael Caine u jednoj od njegovih prvih uloga) i vještim izbjegavanjem konvencija karakterističnih za ovakav tip filmova. Vrijedi istaknuti i odličan ritam u kojem se priča odvija, pri čemu prvi dio filma otpada na pripreme za bitku, a drugi na fascinantno režiranu bitku. Okolnosti vezane uz nastanak filma zanimljive su koliko i sam spektakl. Od brojnih zanimljivosti vrijedi izdvojiti barem nekoliko.
Glavni glumac i producent filma Stanley Baker statistima iz plemena Zulu koji nikada ranije nisu vidjeli film prikazivao je na otvorenom film s Geneom Outryjem, kako bi stekli predodžbu u čemu će nastupiti. Zbog apartheida koji je u to doba vladao u Južnoafričkoj Republici, nitko od statista iz plemena Zulu nije smio nazočiti svečanoj premijeri filma, a nisu mogli dobiti niti plaće po 'zapadnim' tarifama, pa im je redatelj Cy Endfield nakon snimanja poklonio pored ostalog i krave kupljene za potrebe snimanja. Inače, statisti su uglavnom bili potomci pravih ratnika koji su sudjelovali u bici koju film prikazuje. Dodajmo i to da je zahvaljujući uspješnoj obrani tvrđave stvarni Chord kasnije dogurao do čina pukovnika, a Bromhead do čina bojnika. Godine 1979. realiziran je prednastavak filma "Zulu Dawn", u kojem je prikazana bitka kod Isandlwana, također prema scenariju Cya Endfielda.

Komentari (0)

Foto