Grk Zorba (1964)

ZORBA THE GREEK (Originalni naziv)

drama avantura

Povučeni pisac okusi pravi život uz grčkog seljaka s nevjerojatnom ljubavlju prema životu

 
Režija: Michael Cacoyannis
Scenarij: Nikos Kazantzakis, Mihalis Kakogiannis
Uloge: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova, George Foundas, ...

Filmografija

"Grk Zorba" bio je toliko popularan film da je godinama privlačio u Grčku milijune turista jer su gledatelji vjerovali da su svi Grci temperamentni i spontani poput Zorbe. Poseban ugođaj filmu dala je nezaboravna glazba Mikisa Theodorakisa koja je obišla svijet. Anthony Quinn bio je vrlo dobar kao Zorba, no Oscare su na kraju dobili Lila Kedrova (najbolja ženska sporedna uloga) te snimatelj Walter Lassally i scenograf Vassili Fotopoulos. Film je ekranizacija romana Nikosa Kazantzakisa (Posljednje Kristovo iskušenje).

Mladić (A. Bates), koji za sebe kaže da je književnik premda već dugo ništa nije napisao, stiže iz Engleske u Grčku da bi na otoku Kreti otvorio rudnik ugljena koji je naslijedio. Njegovi su roditelji bili Grci, no on je rođen u Engleskoj. Čekajući brod upozna temperamentnog seljaka Zorbu (A. Quinn) s kojim se odmah sprijatelji.

Zorba mu obeća da će raditi za njega i biti mu vodič, ali kad je riječ o pjesmi i zabavi on je "slobodan čovjek". U selu su smješteni u kući stare prostitutke (L. Kedrova) koja žali za dobrim prošlim vremenima. Tu je i udovica u crnom (I. Papas) koja nikad ne govori, a mladić će sresti i upoznati i druge neobične stanovnike. Družeći se sa Zorbom, mladi suzdržani književnik otvorit će se prema životu i prigrliti ga onako kako to i Zorba čini.


Komentari (0)

Foto