Vatromet (1997)

HANA-BI / FIREWORKS (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Detektivu Nishiju (B.. Takeshi) se nakon obiteljske tragedije život promjeni u potpunosti

 
Režija: Takeshi Kitano
Scenarij: Takeshi Kitano
Uloge: Beat Takeshi, Kayoko Kishimoto, Ren Osugi, Susumu Terajima, Tetsu Watanabe...

Filmografija

"Hana-bi" je doslovno one-man-film, jer je Kitano ne samo redatelj, scenarist i montažer filma, već je odglumio i glavni lik, a slikarska platna većim su dijelom upravo njegovi radovi. Treba napomenuti da je Kitano u glumačkoj podjeli predstavljen svojim umjetničkim imenom Beat Takeshi koje datira još iz dana njegove televizijske karijere.lja pucnjavu, odnosno, smrt.Film je, uz cijeli niz međunarodnih priznanja (Sao Paolo) dobitnik i Zlatnog lava na 54. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1997., kao i nagrade "Five Continents" Europske filmske akademje.

Policijskom detektivu Yoshitaki Nishiju (B. Takeshi) život sve više sliči agoniji. Nedavno mu je ubijena kći, a voljena supruga Miyuki (K. Kishimoto) boluje od leukemije. Kada na nagovor svog kolege i najboljeg prijatelja Horibea (R. Osugi) ode s naoko rutinskog zadatka u posjet supruzi, dogodi se tragedija: Horibea napadnu iz zasjede i teško rane, a drugog policajca, koji ga je pokušao spasiti, ubiju.
Nishija počne mučiti grizodušje, pa odluči iz korijena promijeniti život. Kako bi se riješio posla u policiji koji ga sve više muči i tako cijelo vrijeme bdio uz Miyuki, posudi veću svotu novca od pripadnika yakuze. Novcem želi pomoći i Horibeu, koji je nakon nesreće u invalidskim kolicima, a utjehu je pronašao u slikarstvu.
Nishi ne želi dugovati mafiji, te naumi opljačkati banku ne bi li isplatio dug i s Miyuki krenuo na posljednje putovanje. No, mafijaši od njega zatraže i kamate na posuđeni novac na što Nishi ne pristane, pa radije izabere krvavi obračun.

Komentari (1)

Foto