K2 (1991)

K2 (Originalni naziv)

drama avantura

Dvojica najboljih prijatelja priključe se alpinistima u osvajanju opasnog planinskog vrha

 
Režija: Franc Roddam
Scenarij: Patrick Meyers
Uloge: Michael Biehn, Matt Craven, Raymond J. Barry, Patricia Charbonneau, ...

Filmografija

"K2" jedan je od poznatijih suvremenih filmova alpinističke tematike, koja se naslanja da davnu tradiciju njemačkih planinskih filmova čiji je najsjajniji primjer "Bijeli pakao Piz Palüa" Arnolda Fancka i Georga Wilhelma Pabsta iz 1929. godine. "K2", nastao prema kazališnom komadu Patricka Meyersa (koji je i suautor scenarija), a redatelj je Franc Roddam, prethodno autor prestižnih filmova "Pobuna na vojnoj akademiji" i "Quadrophenia", poznat i po ostvarenjima "Na ratnoj stazi" i "Moby Dick", najnovijoj, hvaljenoj adaptaciji klasičnog romana Hermana Melvillea.

Odvjetnik Taylor (M. Biehn) i fizičar Harold (M. Craven) dvojica su najboljih prijatelja. Obojica su ljubitelji veranja po strmim stijenama, ali u nečem se i jako razlikuju. Harold je obiteljski čovjek i sretan je sa svojom suprugom, Azijatkinjom Cindy (J. Nickson-Soul), i njihovim sinčićem, dok je Taylor promiskuitetni hedonist koji nema čvrsto životno uporište. Jednom prilikom njih dvojica se upoznaju sa sredovječnim Philipom Claiborneom (R. J. Barry) i ubrzo shvate da je on na čelu skupine alpinista koja se sprema osvojiti najopasniji svjetski planinski vrh K2, inače drugi najviši poslije Mount Everesta. U Clairborneovoj skupini su Taylorov nekadašnji fakultetski kolega Dallas (L. Bercovici), Jackie (P. Charbonneau) i Japanac Tahane (H. Fujoka). Taylor uspije uvjeriti Clairbornea da uključi njega i Harolda u ekspediciju koja uskoro kreće u Nepal...
U glavnoj ulozi je M. Biehn najpoznatiji po ulozi u "Terminatoru" Jamesa Camerona, u čijem je kasnijem filmu "Bezdan" utjelovio glavnog negativca.

Komentari (0)

Foto