Ljubav nema pravila (1992)

USED PEOPLE (Originalni naziv)

drama obiteljski

Priča o zategnutom odnosu, romansama i životnim problemima udovice i njezinih dviju kćeri

 
Režija: Beeban Kidron
Scenarij: Todd Graff
Uloge: Shirley MacLaine, Marcello Mastroianni, Kathy Bates, Marcia Gay Harden, ...

Filmografija

"Ljubav nema pravila" slojevita je obiteljska drama ispunjena humorom i romansom pomalo drugačijom od uobičajenih, a o ozbiljnosti projekta svjedoči i autorsko-glumačka ekipa. Scenarij je djelo glumca, producenta, scenarista i redatelja Todda Graffa, čiji je najpoznatiji scenaristički rad adaptacija romana Avre Wing za film "Angie" Marthe Coolidge s Geenom Davis u naslovnoj ulozi.

New York, 1969. Na karminama nakon sprovoda dugogodišnjeg supruga Jacka Židovku Pearl Berman (S. MacLaine) posjećuje talijanski katolik Joe Meledandri (M. Mastroianni), kaže joj da je poznavao pokojnika i pozove ju na kavu. Na iznenađenje svoje rodbine Pearl prihvaća poziv i počinje se družiti s Joeom, koji se u nju zaljubio na prvi pogled prije 23 godine, kad je savjetovao nezadovoljnom Pearlinom suprugu da ne napušta dom, nego da ostane s Pearl i obitelji. Isprva, Pearl nije spremna na vezu, nego samo na prijateljstvo s Joeom, ali Joe je uporan. Istodobno, Pearline razvedene kćeri, tradicionalna Bibby (K. Bates) i zavodnica Norma (M. Gay Harden), obje samohrane majke, nisu naročito zadovoljne svojim životima niti međusobnim odnosom, kao ni s onim s majkom...
Režiju potpisuje Beeban Kidron, inače Britanka, najpoznatija po kultnoj TV seriji Naranče nisu jedino voće (adaptacija podjednako kultnog romana Jeanette Winterson), filmu "To Wong Foo Thanks For Everything, Julie Newmar" s Wesleyjem Snipesom, Patrickom Swayzeom i Johnom Leguizamom, te hitu "Bridget Jones 2", nastavku ekranizacije besteselera Helen Fielding.
Još snažnija je glumačka ekipa predvođena dvjema legendama - S. MacLaine (Apartman, Slatka Irma, Vrijeme nježnosti, Čelične magnolije) i M. Mastroiannijem (Slatki život, Noć, Osam i pol, Grad žena, Oči čarnaje), a tu su još K. Bates (Misery, Titanic), M. Gay Harden (Millerovo raskrižje, Pollock, Mistična rijeka), J. Tandy (Vozeći miss Daisy) i Joe Pantoliano (Matrix, serija Obitelj Soprano).
Neospornu vrijednost filma "Rabljeni ljudi" prepoznali su i strani filmski kritičari odnosno novinari akreditirani u Americi, pa su mu dodijelili dvije nominacije za Zlatni globus - dobili su ih Shirley MacLaine i Marcello Mastroianni za najbolju žensku odnosno mušku ulogu u komediji ili mjuziklu.

Komentari (0)

Foto