Union Pacific (1939)

UNION PACIFIC (Originalni naziv)

drama vestern

Američki Divlji zapad podjednako su osvajali naseljenici na konjima i željezničke pruge

 
Režija: Cecil B. DeMille
Scenarij: Walter DeLeon, C. Gardner Sullivan, Jesse Lasky...
Uloge: Barbara Stanwyck, Joel McCrea, Akim Tamiroff, Robert Preston, ...

Filmografija

Američki Divlji zapad podjednako su osvajali naseljenici na konjima i žeRedatelj je proslavljeni hollywoodski producent i sineast Cecil B. DeMille (1881.-1959.), jedan od osnivača Američke filmske akademije i dobitnik Oscara (Najveća predstava na svijetu, Deset zapovjedi). Poznat po svojim raskošnim produkcijama, DeMille je i u ovom filmu potvrdio da je pravi majstor kada treba ostvariti sinergiju emocijama nabijene priče i vizualnih atrakcija. Spoj vesterna, melodrame i spektakularnih prizora obračuna, DeMilleov je film u vrijeme premijere postigao veliki uspjeh među publikom.

Unatoč različitim mišljenjima u Kongresu, predsjednik SAD-a Abraham Lincoln potpisuje zakon kojim se omogućuje izgradnja željezničke pruge Union Pacific kojom će se povezati istok i zapad zemlje. Nekoliko godina nakon Građanskog rata pruga se intenzivno gradi, ali investitor Asa M. Barrows (H. Kolker) otprije ima vlastite planove: odluči omesti gradnju pruge kako bi primat u povezivanju zemlje pripao drugoj željezničkoj pruzi Central Pacific.
Stoga angažira Sida Campeaua (B. Donlevy) i njegovog partnera Dicka Allena (R. Preston) kako bi proveli zacrtani plan. Sid i Dick putuju vlakom u kojem Dick sretne svoju staru poznanicu, poštansku službenicu Molly Monahan (B. Stanwyck) u koju je zaljubljen, baš kao i suborca iz rata Jeffa Butlera (J. McCrea) koji štiti željeznicu od napada Indijanaca. I dok se zahuktava konflikt između pobornika i protivnika gradnje pruge, Jeff i Dick sukobe se i oko Molly.
Poznatu glumačku ekipu predvodi B. Stanwyck (Stella Dallas, Vatrena kugla), a partneri su joj J. McCrea (Sullivanova putovanja, Pucnji poslijepodne) te R. Preston (Victor Victoria, Glazbeni čovjek). U ostalim su ulogama A. Tamiroff (General je umro u zoru, Komu zvono zvoni), B. Donlevy (Beau Geste, Veliki McGinty) i kasnija velika zvijezda, oskarovac A. Quinn (Žudnja za životom, Viva Zapata!). Film je nominiran za Oscara za najbolje efekte.

Komentari (2)

Foto