Ništa poput praznika (2008)

Nothing Like the Holidays (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Božićno okupljanje mnogobrojne obitelji Rodriguez

 
Režija: Alfredo De Villa
Scenarij: Alison Swan, Rick Najera
Uloge: Alfred Molina, Elizabeth Pena, Freddy Rodríguez, Luis Guzmán, ...

Filmografija

Za Jesseja, povratak kući znači susret sa starom ljubavi koja mu ne može oprostiti odlazak. Njegova starija sestra Roxanna, glumica u usponu, već godinama pokušava uspjeti no to joj baš ne polazi za rukom. Na žalost majke Anne, najstariji brat Mauricio dovodi svoju ćudljivu suprugu koja bi radije ganjala karijeru nego odgajala dijete. U jednom će se tjednu slaviti tradicija, razotkriti neke tajne ali i donijeti bitne životne odluke.

Portorikanska obitelj Rodriguez, koja živi u Chicagu, pred Božić se okuplja u punom sastavu: u roditeljsku kuću stiže sin Jesse (F. Rodriguez), koji je bio u ratu u Iraku, drugi sin Mauricio (J. Leguziamo), koji dovodi svoju zaručnicu Amerikanku, Sarah (D. Messing), zatim najmlađe dijete, kći Roxanna (V. Ferlito), koja u Hollywoodu pokušava postati glumica. Tu su i Johnny (L. Guzman) i Ozzy (J. Hernandez), koji su kao braća djeci Rodriguezovih, te Marissa (M. Diaz), bivša Jessejeva djevojka, sada majka trogodišnjeg sina. Praznična radost zbog ponovnog susreta prikriva mnoge osobne drame: Mauricio je nesretan jer Sarah zbog karijere još nije spremna imati dijete, a to čini nesretnom i njegovu majku Annu (E. Peña). Anna je nesretna i zato što misli da je muž vara, Jesse je dočekan kao ratni heroj, a on sam smatra se krivim za pogibiju prijatelja i suborca. Nesretan je i zato što otkriva da još uvijek voli Marissu, iako ju je prije odlaska u rat bez objašnjenja napustio. Roxanna ima potrebu priznati da nije postigla nikakvu karijeru i da od glumačke zarade jedva može plaćati stanarinu. I otac, Edy (A. Molina), ima svoju tajnu dramu, a povremene napade oštre boli skriva od cijele obitelji - samo zato da blagdani prođu u veselju...

Drama o obitelji koja se okuplja za Božić, u kojoj se događa sve ono što se može dogoditi u svakoj obitelji, zgusnula je, u priči koja vremenski obuhvaća svega nekoliko dana, niz različitih emocija, stanja i događaja, od smijeha, do plača, od osvete do pomirenja, od strepnje i straha do istinske radosti. Film je režirao Alfredo De Villa (Washington Heights, Adrift in Manhattan), a scenarij su napisali Alison Swan i Rick Najera, prema priči Roberta Teitela i Renea M. Rigala. Izvrsni J. Leguziamo osvojio je glumačku nagradu Alma, a D. Messing, kojoj je uloga Sarah jedna od najboljih uloga, bila je nominirana za nagradu Satellite. Film je bio nominiran kao najbolji film za nagradu koju dodjeljuje fondacija Imagen.


Komentari (1)

Foto