Raj je na zapadu (2009)

Eden A L'Ouest (Originalni naziv)

drama

Pustolovine mladog ilegalnog emigranta u Europskoj uniji

 
Režija: Costa-Gavras
Scenarij: Costa-Gavras, Jean-Claude Grumberg
Uloge: Riccardo Scamarcio, Juliane Köhler, Eric Caravaca, Ulrich Tukur, ...

Filmografija

Zgodni mladić s dalekih obala Mediterana skače u more s broda punog ilegalnih imigranata te pliva prema svjetlima na obali, nadajući se boljemu životu. Idućeg jutra, probudivši se na plaži, ne može vjerovati onomu što vidi. Goli muškarac i žena skakuću na suncu igrajući se loptom za plažu. Čini se da film odašilje poruku „Dobro došli u Europu.“ No je li riječ o slobodnoj zemlji ili o iscrpljenoj, dekadentnoj civilizaciji u propadanju?

"Svatko ima svoju priču. Prosjak koji diže svoju posudicu ima svoju priču. Žena koja pijana spava u podzemnoj ima svoju priču. Muškarac koji, baš kao i Charlie Chaplin, bježi čim ugleda policijsku uniformu, ima svoju priču. Kao i u Ilijadi, pustolovine našeg neslavnog junaka započinju u Egejskom moru. U istome moru i pod istim suncem i nebom koje je svjedočilo propasti civilizacije. Nakon mnogo kratkih pustolovina, koje uključuju kratko zadržavanje u raju te još kraće u paklu, njegovo se epsko putovanje čudesno završava u Parizu. Parizu koji se sjaji u snovima svakoga putnika koji sanja nemirne snove.



Ovaj film pokušava dočarati ta lutanja te predstavlja priču onih koji su poput nas ili naših očeva i majki prije nas proputovali Zemlju uzduž i poprijeko, opirući se oceanima i jednoličnim nasilnicima, u potrazi za krovom nad glavom. Priča o Eliasu nije ista kao ona o Uliksu.Niti je to Jean-Claudeova priča ili moja. No primjećujem dio sebe u Eliasu, strancu koji za mene nije stranac Također primjećujem svoje oči u pogledu koji mu ostali upućuju." Costa Gavras

Komentari (0)

Foto