Čovjek sa Snježne rijeke (1982)

THE MAN FROM SNOWY RIVER (Originalni naziv)

drama romantika vestern

Mladić koji želi obnoviti očevu farmu se zaljubljuje u kći opakog farmera koji ga zaposli

 
Režija: George Miller
Scenarij: A.B. 'Banjo' Paterson, Cul Cullen
Uloge: Kirk Douglas, Tom Burlinson, Sigrid Thornton, Terence Donovan, ...

Filmografija

Preuzevši naslov i inspiraciju od slavne pjesme legendarnoga australskog pjesnika A.B. Banjoa Pattersona - koji se zajedno s njom nalazi na novčanici od deset australskih dolara - redatelj George Miller i scenarist Cul Cullen snimili su dojmljivu, vizualno raskošnu i u pravoj mjeri melodramatičnu kombinaciju obiteljske drame i vesterna.

Nakon što je punih 18 godina živio u australskim planinama na farmi, očeva smrt Jima Craiga (Tom Burlinson) natjerala je da se spusti u nizine i potraži posao kako bi mogao zaraditi dovoljno novca da farmu ponovno postavi na noge. Zapošljava se kod opakog Harrisona (Kirk Douglas), čiji je brat blizanac Spur (Kirk Douglas) bio vrlo dobar prijatelj Jimova oca. Radeći na Harrisonovoj farmi, Jim se zaljubljuje u njegovu kći Jessicu (Sigrid Thornton), što se njegovu poslodavcu ni najmanje ne sviđa. Sve će to potaknuti ponovno buđenje sukoba otprije dvadesetak godina, a Jim će u potrazi za poslom i čašću morati učiniti mnogo više nego je to isprva očekivao.

"Čovjek sa Snježne rijeke" vječne ljudske teme obitelji, ljubavi, ponosa i časti pripovijeda odmjereno i uvjerljivo, dodajući im naglasaka nepristupačnoga prirodnog okruženja. Georgea Millera ne smijemo zamijeniti za slavnijeg imenjaka - "Mad Max" - ali to nikako ne znači kako je redatelj ovoga filma ičim inferiorniji


Komentari (0)

Foto