Nešto za sjećanje (1957)

AN AFFAIR TO REMEMBER (Originalni naziv)

komedija melodrama romantika

Priča o dvoje potpunih stranaca koji se zaljubljuju i stavljaju svoju ljubav na kušnju

 
Režija: Leo McCarey
Scenarij: Leo McCarey, Delmer Daves
Uloge: Cary Grant, Deborah Kerr, Richard Denning, Cathleen Nesbitt, ...

Filmografija

Režiser Leo McCarey napravio je, kadar po kadar, rremake vlastitog filma iz 1939. godine, koji zapravo i nije poboljšanje originala. Kadrovi iz ovog filma korišteni su u romantičnoj komediji "Sleepless in Seattle", čije su neke od scena također snimane na vrhu Empire State Buildinga.

Nickie Ferrante (C. Grant) okorjeli je zavodnik iz visokog društva, o čijim pothvatima izvještavaju sve novine i televizije. Jednoga dana Nickie putuje brodom iz Londona u New York kako bi oženio najnoviju zaručnicu, kćer imućnog industrijalca. Ženama neodoljivi Nickie na brodu mora bježati od obožavateljica. Tražeći luksuznu tabakeru koju mu je poklonila jedna od bivših ljubavnica, Nickie upozna lijepu i elegantnu Terry McKay (D. Kerr). Rugajući se njegovim zavodničkim trikovima, Terry privuče Nickiejevu pozornost. Sljedećih dana njih dvoje se nekoliko puta sretnu na brodu. Zainteresiravši se za Terry, Nickie je pozove da zajedno posjete njegovu baku, tijekom pristajanja u usputnoj luci...

U holivudskoj povijesti brojni su primjeri "remakeova", ponovnih verzija starijih filmova, pri čemu obično jedni autori prerađuju filmove drugih autora. Vrlo su rijetki slučajevi kada su isti autori sami snimali nove verzije svojih filmova. Najpoznatiji takav slučaj su dva Hitchcocka filma "Čovjek koji je previše znao", jedan raniji, britanski, i jedan raskošnije produciran, holivudski. Manje poznat no vrlo zanimljiv slučaj dogodio se 1957. godine, kada je holivudski redatelj Leo McCarey snimio melodramu "Nešto za sjećanje", preradu priče koju je ranije ekranizirao 1939. pod naslovom "Ljubavna afera".

Najpoznatiji po komedijama, među kojima se ističe remek-djelo braće Marx "Pačja juha", McCarey je imao dara za melodramu. To je vidljivo i u filmu "Nešto za sjećanje", ljubiću zasnovanom na zanimljivim dijalozima, intrigantnim likovima i izvrsnim glavnim glumcima: legendarnom Caryju Grantu (Ozloglašena, Silom dadilja, Sjever sjeverozapad) i prelijepoj Deborah Kerr (Crni narcis, Quo Vadis?, Noć iguane, Kralj i ja, Odavde do vječnosti).


Komentari (1)

Foto