Jindabyne (2006)

Jindabyne (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Prijatelji za vrijeme tradicionalnog izleta na jezero pronalaze beživotno tijelo žene

 
Režija: Ray Lawrence
Scenarij: Raymond Carver, Beatrix Christian
Uloge: Chris Haywood, Tatea Reilly, Laura Linney, Sean Rees-Wemyss, Gabriel Byrne...

Filmografija

Australski sineast Ray Lawrence veliku je afirmaciju doživio 2001. svojim drugim filmom "Lantana", slojevitom dramom s trilerskim elementima koja je osvojila sve važnije nagrade u domovini i izazvala pregršt izvrsnih kritika u svjetskim medijima. Pet godina poslije uslijedio je "Jindabyne", ponovno drama s trilerskim elementima, koji su ovdje vrlo prigušeni, ali je zato jako naglašena važnost prirodnog okruženja uz koje se vežu i neke mistifikacijske, parapsihološke nijanse, pa ukupnom atmosferom film pomalo podsjeća na rane radove Petera Weira.

Postariji bijeli muškarac zaustavi mladu i privlačnu Aboridžinku na usamljenoj cesti, a kasnije njezino obnaženo mrtvo tijelo baci u rijeku. Nekako u isto vrijeme vlasnik automehaničarske radionice u obližnjem gradiću Jindabyneu, Stewart Kane, i njegova supruga Claire imaju bračna trzavice, a Claire se nerijetko porječka i sa svekrvom, Stewartovom majkom. Stewart s trojicom prijatelja odlazi u pecanje na rijeku, gdje otkriju leš ubijene djevojke. Isprva šokirani, Stewart i ostali odluče nastaviti s pecanjem i ne prekidati svoj izlet, te tek dan-dva kasnije obavijeste policiju. Takvo ponašanje izazove zgražanje i policije i javnosti...

U glavnim su ulogama ugledna glumačka imena - G. Byrne (Millerovo raskrižje, Privedite osumnjičene) i L. Linney (Obitelj Savage, Dadiljini dnevnici).


Komentari (0)

Foto