Čuvar plaže u zimskom periodu (1976)

ČUVAR PLAŽE U ZIMSKOM PERIODU (Originalni naziv)

drama

Mladić odlazi od kuće i roditelja kako bi samostalno započeo graditi svoj život

 
Režija: Goran Paskaljević
Scenarij: Gordan Mihić
Uloge: Irfan Mensur, Bata Stojković, Bata Živojinović, Mira Banjac, Pavle Vujisić...

Filmografija

Odrastao u atmosferi promašenog braka svojih roditelja, mladić želi krenuti svojim putem u život. Škola koju je završio ne pruža mu šanse da se zaposli, pa zato prihvati mjesto čuvara plaže u zimskom periodu. Oženi se djevojkom koju voli, vjerujući da ljubav može prebroditi sve teškoće. Ubrzo uvidi da su i njegovi roditelji jednom poletno počeli, ali da su taj polet ugušile životni problemi. Žena ga napusti, otac mu umire i mladić se nalazi pred novim početkom, ali sada opterećen gorčinom.

Dragan (Irfan Mensur) je mladić koji zbog lošeg obrazovanja ne može pronaći dobar posao. Škola koju je završio ne pruža mu mnogo mogućnosti za zaposlenjem niti obećava prosperitet u životu. Jedino što pronalazi jest posao čuvara plaže za vrijeme zime. Niti obitelj mu ne olakšava život – propali brak njegovih roditelja (Danilo “Bata“ Stojković, Mira Banjac) i teta (Dara Čalenić) koja stalno pije, nisu nikakav oslonac mladiću. Kada sretne djevojku (Gordana Kosanović) u koju se zaljubi, Dragan pomisli da mu se sreća konačno osmjehnula. Ožene se, no idila ne potraje. Ona se vraća svojoj obitelji, a njegov otac umire od posljedica srčanog udara.

Poveznice velikog srpskog redatelja Gorana Paskaljevića s velikanima filma poput Tarkovskog ili Parajanova malo su pretjerane, no njegovo umijeće oživljavanja filmskih slika i portreta likova svakako će podsjetiti na kultne redatelje. “Čuvar plaže u zimskom periodu” prvi je Paskaljevićev dugometražni film, koji je bio prikazao na Berlinalu te godine, a dvije godine kasnije i kultni “Pas koji je volio vozove” doživio je uspjeh na istom festivalu. U svojoj impresivnoj karijeri redatelj je bio čest sudionik raznih festivala, pa tako njegov posljednji “Kad svane dan” iz ove godine srpski je predstavnik za Oscara. Glavne uloge u “Čuvaru plaža” pripale su Irfanu Mensuru, Gordani Kosanović te legendama jugoslavenskog filma Bati Stojkoviću i Miri Banjac.


Komentari (0)

Foto