Ozbiljan čovjek (2009)

A Serious Man (Originalni naziv)

komedija drama

Larry Gopnik, profesor fizike, polako gubi kontrolu nad svojim životom

 
Režija: Joel Coen, Ethan Coen
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff

Filmografija

Novi film Joela i Ethana Coena, autora filmskih uspješnica kao što su "No Country for Old Men", "Fargo" i "Big Lebowski", crnohumorna je drama o nesretnom muškarcu koji se iznenada nađe u nezavidnoj situaciji.

Plahi Lawrence Larry Gopnik (M. Stuhlbarg) nesiguran je obiteljski čovjek i profesor fizike iz provincijskog američkog gradića, kojem će se 1967. godine u kratko vrijeme život iz temelja promijeniti. Nakon što dozna da ga vara supruga Judith (S. Lennick), Larry će shvatiti da zbog njezinog ljubavnika Syja Ablemana (F. Melamed) mora iseliti iz kuće. Također će otkriti da mu mentalno nestabilni brat Arthur (R. Kind) ima problema sa zakonom, ali i da ga netko od školskih kolega kleveće u anonimnim pismima. Istodobno, Larryjev sin Danny (A. Wolff) će prije svoje svečanosti bar micva pokušati doznati bit judaizma i upoznati čari marihuane...
Dijelom autobiografska crnohumorna egzistencijalna drama kultnih oskarovaca Joela i Ethana Coena ("Fargo", "Nema zemlje za starce", "Čovjek zvan hrabrost") 2010. nominirana je za Oscara u kategorijama najboljeg filma i najuspjelijeg izvornog scenarija, za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma, te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij. Projekt realiziran u praktički stalnom ritmu u kojem se jedan skuplji i pod producentskim uvjetima snimljen film izmjenjuje s jednim manjim, osobnijim i snimljenim za vlastitu dušu, predstavljao je povratak Coenovih korijenima i jednostavnim pričama o "malim" ljudima. Još jedno odlično ostvarenje Coenovih odlikuju iznimno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarnog ozračja i apsurdnih situacija, izvrsni životni dijalozi, sjajni nastupi uglavnom posve nepoznatih glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i bogu. Jednostavno, sve je naprosto sjajno, cjelini koja sadrži i kratki uvodni film u kojem se govori isključivo jidišem ne mogu se uputiti baš nikakve zamjerke, a od sardoničnog humora Coenovih knedla neprekidno zastaje u grlu.

Komentari (6)

Foto