Tajna (1989)

WHEN THE WHALES CAME (Originalni naziv)

drama obiteljski

Dvoje djece i enigmatični starac pokušavaju spasiti jednorogog kita i otok od prokletstva

 
Režija: Clive Rees
Scenarij: Michael Morpurgo
Uloge: Paul Scofield, Helen Pearce, Max Rennie, Helen Mirren, David Threlfall

Filmografija

Ekranizacija romana Michaela Marpaga pravi je uspjeh i potvrda kako moderne bajke i dalje žive te kako nam nikada neće dosaditi na malim ekranima. Prekrasna i poučna priča o nužnoj ljubavi i brizi za sva stvorenja na Zemlji, a ne samo za druge ljude, važna je lekcija koju će film prenijeti našim najmlađima, ali i podsjetiti one malo starije, koji je često smetnu s uma.

Davne 1844. godine tajnovito je prokletstvo protjeralo sve stanovnike malenog britanskog otoka Samson. Sedam godina kasnije na susjednom otočiću Bryheru, dok se igraju na plaži, dvoje će djece, Daniel i Gracie, steći novog neobičnog prijatelja - enigmatičnog starca Birdmana, kojega svi izbjegavaju. No samo je Birdman onaj koji zna veliku tajnu o prokletstvu koje je pogodilo otok Samson, a koje je nagovijestio dolazak jednorogoga kita. Kada isti kit zapliva obalom Bryhera, Birdman i djeca nemaju mnogo vremena da spase kita, ali i otok od prokletstva.

Ova emotivna obiteljska drama prava je bajka snimana na prekrasnim lokacijama dalekih otoka Engleske, popraćena fantastičnom glazbom. Pojačanje je svakako i sjajna oskarovka Helen Mirren, koju gledamo u manjoj ulozi.


Komentari (0)

Foto