Sudar (1996)

CRASH (Originalni naziv)

triler drama

Bračni par se upusti se u opsesivni fetišistički seks i bizarne rituale sudara

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: David Cronenberg, J.G. Ballard
Uloge: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette

Filmografija

Iako je David Cronenberg, slavni kanadski autor koji je značajan dio svoje karijere posvetio analizi deformacije ljudskog tijela, za njega 1996. godine bio nagrađen posebnom nagradom žirija u Cannesu, film "Sudar“ je nakon svoje premijere bio jednako hvaljen koliko pljuvan i osporavan. Zamjerke su mu uglavnom nalazili mainstream kritičari koji su teško prihvaćali činjenicu navodnog glorificiranja spoja smrti i seksa, čime su ponovili kritike koje je po objavljivanju požnjeo roman legendarnog J.G. Ballarda, prema kojem je film snimljen.

Seksualni život u braku Jamesa (James Spader) i Catherine Ballard (Deborah Kara Unger) sveo se na seriju prevara i afera, iza kojih je jedini motiv onaj osvećivanja. Jedne noći, James uzrokuje frontalni sudar s automobilom doktorice Helen Remington (Holly Hunter), u kojemu njezin muž pogiba, a James i Helen bivaju ozbiljno ozlijeđeni. Susrećući je kasnije, James doznaje kako Helen seksualno uzbuđuje opasnost automobilskih nesreća, te počinje ulaziti u društvo ljudi koji dijele tu opsesiju. Grupu predvodi bivši znanstvenik Vaughan (Elias Koteas) koji u automobilskim sudarima vidi potencijal oslobađanja seksualne energije. Ballardovi počinju živjeti život na rubu, u kojem najveće uzbuđenje predstavlja približiti se smrti što je više moguće.



"Sudar" nije namijenjen svim gledateljima, jer nipošto nije riječ o zabavi za cijelu obitelj, ali u proteklih tridesetak godina gotovo da i nije snimljen film koji bi više zasluživao nositi status umjetničkog djela.

Komentari (2)

Foto