Osobni broj (2004)

LICHNYJ NOMER (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Film snimljen prema stvarnom tragičnom terorističkom napadu na moskovsko kazalište

 
Režija: Evgenij Lavrentiev
Scenarij: Evgenij Lavrentiev, Juri Sagaidak, ...
Uloge: Aleksej Makarov, Louise Lombard, Vjačeslav Razbegajev, Jegor Pozenko, ...

Filmografija

Snimljen pod pokroviteljstvom ruske vlade i vojske, dinamičan, atraktivan i uzbudljiv akcijski triler Evgenija Lavrentieva još je jedan film kojim suvremena ruska kinematografija demonstrira i svoje komercijalne potencijale. S obzirom da je financiran sredstvima iz političkog i vojnog proračuna, te da su u njegovoj realizaciji aktivno sudjelovale i vojne postrojbe uz korištenje skupih zrakoplova i sofisticirane suvremene opreme, film Evgenija Lavrentieva naglašeno je politički i ideološki obojen.

Negdje na sjevernom Kavkazu, nedaleko granice Rusije, Čečenije i Gruzije, pripadnici čečensko-islamske terorističke organizacije Ansar Allah kao zarobljenika drže bojnika Alekseja Smolina (A. Makarov). On je doznao da pripremaju teroristički napad, koji iz Londona organizira odbjegli ruski oligarh Pokrovskij (V. Verzhbitskij). U napadu bi moglo pasti mnogo nedužnih žrtava, pa Aleksej želi pobjeći i o svemu obavijestiti ruske vlasti. Prilika za to ukazat će mu se kad terorističku bazu posjeti američka novinarka Catherine Stone (L. Lombard), kojoj se Aleksej nakon pucnjave i sukoba sa stražarima uspije uvući u automobil. No on ne zna da teroristi planiraju napad na moskovski cirkus u trenutku kad u njemu bude mnoštvo djece.

U priči koja se dijelom naslanja na stvarna zbivanja prilikom tragičnog terorističkog napada na moskovsko kazalište i na osnovnu školu u Beslanu, Čečenima isključivo pripada uloga negativaca. Osim što čečenske pobunjenike izjednačavaju s islamskim teroristima, čime se Čečenima doslovno pripisuju atributi Al´Qaide, autori filma i umetanjem lika američke novinarke Catherine Stone, kojoj daju aktivnu ulogu uz bok glavnog junaka, sugeriraju nužnost suradnje Moskve i Washingtona u borbi protiv terorizma.

U glavnoj ulozi nastupa A. Makarov (Chek, In Motion, Miracles in Reshetov, Signs of Love, Night Nurses), a njegova je partnerica britansko-američka glumica L. Lombard (Tale of the Mummy, Esther, My Kingdom, Hidalgo: Čovjek i njegov konj), zacijelo najpoznatija po ulozi agentice Sofie Curtis u hit-serijalu CSI: Las Vegas. Uz J. Pozenka (Svetac, The Good and Bad, Red Serpent) u epizodnoj ulozi nastupa američki glumac J. Amos (Princ otkriva Ameriku, Iza rešetaka, Umri muški 2, Ricochet, serije Glavni grad, Zapadno krilo), za nastup u svojedobno kultnoj i izuzetno hvaljenoj TV seriji Korijeni 1977. nominiran za Emmy.


Komentari (0)

Foto