Winchester '73 (1950)

WINCHESTER 73 (Originalni naziv)

vestern

Priča o borcu za pravdu koji se predano posvetio svladavanju opasnoga kriminalca

 
Režija: Anthony Mann
Scenarij: Borden Chase, Robert L. Richards
Uloge: James Stewart, Shelley Winters, Rock Hudson, Tony Curtis, Dan Duryea, ...

Filmografija

"Winchester 73" slavnoga redatelja kriminalističkih filmova, povijesnih i vesterna Anthonyja Manna.U glavnoj ulozi izvrstan je James Stewart, s kojim je redatelj, nakon ovoga filma, surađivao još u sedam filmskih projekata. U ostalim ulogama također briljiraju izvrsni glumci S. Winters, T. Curtis, R. Hudson, M. Mitchell i drugi. Zanimljivo je da je kao redatelj prvotno trebao biti Fritz Lang, no kada je on odustao, sam Stewart je predložio Manna.

Vestern. 1876. godine na Divljem zapadu miroljubivi kauboj i zagovornik pravde Lin McAdam (J. Stewart), sa svojim prijateljem Frankijem, pristiže u Dodge City tjerajući zloglasnog Henryja Browna (S. McNally). Šerif toga gradića inzistira na prisilnom održavanju mira, tako da Lin ne može samo tako srediti Browna.

Umjesto toga, on odluči sudjelovati u tradicionalnom streljačkom natjecanju, na koje se prijavio i sam Brown. U finalu ostanu samo njih dvoje i Lin pobijedi, no Brown mu ukrade glavnu nagradu, vrijednu pušku marke Winchester 73. Lin sada shvati da nema izbora: ili će zločinac pobjeći s njegovom puškom i nastaviti činiti zločine, ili će ga on jednom zauvijek u tome spriječiti.

 


Komentari (3)

Foto