Tri kralja (1999)

THREE KINGS (Originalni naziv)

akcija avantura ratni

Četri američka vojnika namjeravaju ukrasti otuđeno zlato iz iračke baze u pustinji

 
Režija: David O. Russell
Scenarij: John Ridley, David O. Russell
Uloge: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze, Cliff Curtis, ...

Filmografija

U kaosu porušenog Iraka trebalo je samo upasti u nezaštićeno skrovište u kojem je pohranjeno zlato i pobjeći glavom bez obzira. Plan je bio jednostavan, trebao je to biti mačji kašalj za profesionalne američke vojnike, no ubrzo se pojavljuju neočekivane prepreke...

U potrazi za bogatstvom i osobnim dobitkom četiri američka vojnika namjeravaju ukrasti zlato koje su Iračani otuđili u Kuvajtu i sakrili ga na tajnoj lokaciji negdje u iračkoj pustinjskoj bazi. Nakon što pronađu mapu koja bi ih trebala odvesti do blaga, kreću u akciju koja bi im, uz malo muke, mogla donijeti bogatstvo o kojem su samo mogli maštati. Na putu prema blagostanju, obučeni američki profesionalci susreću lokalno stanovništvo koje, ne obraćajući pozornost na njihove stvarne motive, očajnički traži njihovu pomoć.

Jedan od najboljih filmova 1999. jednostavno nije mogao obmanuti u svojoj realizaciji.  Uloge tumače George Clooney, najpoželjniji muškarac i glumac današnjice, Mark Wahlberg, koji se vinuo u vrsnog glumaca, i legendarni Spike Jonze, redatelj videospotova (Bjork, Beastie Boys, R. E. M.) te sjajnih filmova poput "Biti John Malkovich". Potpuno drugačijeg pogleda na ratna zbivanja, film prikazuje ratom opustošena područja, podiže politička i moralna pitanja bez imalo patetike i prodike te otkriva katastrofalnu situaciju u zemlji kroz prizmu humora i akcije, ujedno kritizirajući američko uplitanje u sukob i ratni mehanizam koji uvijek nanosi više zla no koristi. "Tri kralja" je istinsko remek-djelo koje se ne smije propustiti.

Komentari (10)

Foto