Darjeeling d.o.o. (2007)

THE DARJEELING LIMITED (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Tri brata kreću na putovanje koje će im zauvijek promijeniti živote

 
Režija: Wes Anderson
Scenarij: Wes Anderson, Roman Coppola
Uloge: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Amara Karan, Anjelica Huston...

Filmografija

U filmu redatelja Wesa Andersona, „Darjeeling Limited“, Owen Wilson, Jason Schwartzman i Adrian Brody glume tri brata koji, na inzistiranje najstarijega, krenu na vožnju vlakom kroz Indiju da bi se više povezali. Iako odmor krene po zlu i ne baš onako kako su očekivali, neobično mjesto radnje i malo iskrenosti koja prosvjetljuje, uzrokovat će neke iznenađujuće promjene među njima.

Vlak putuje Indijom. Za njim trči mladić s kovčezima i jedva stigne. Stariji putnik ne stiže. Mladić koji se ukrcao zove se Peter (A. Brody). U vlaku će ga dočekati njegova dvojica braće, Francis (O. Wilson) i Jack (J. Schwartzman). Francisova glava je u zavojima. Odmah nakon pozdrava jasno je da se braća dugo nisu vidjela, od očeva pogreba, godinu dana ranije. Zajedničko putovanje organizirao je Frances, koji želi da to bude prigoda za njihovo ponovno zbližavanje i duhovno prosvjetljenje, a ujedno i posjet majci Patriciji (A. Huston), koja je napustila obitelj i otišla živjeti u Indiju. Kući se nije vratila čak ni kad im je umro otac. Braća jedan drugome postupno otkrivaju kako su živjeli u posljednje vrijeme. Stjuardesa u vlaku lijepa je mlada Indijka Rita (A. Karan), s kojom Jack želi nadoknaditi ono što nema sa svojom djevojkom. Frances je sa sobom poveo "pomoćnika" Brendana (W. Wolodarsky), koji, nakon jedne uvrede, napušta "posao". Peter je nabavio zmiju. Sva trojica razmjenjuju razne lijekove, sirupe i napitke kojima nazdravljaju kao da je piće. Nakon dugo vremena i neobičnih epizoda vlak ih napokon vodi do majke, koja je sada "sestra Patricija" i koja smatra da je indijski hram njezin novi dom...

Film je režirao Wes Anderson, autor mlađe srednje generacije, koji već u svom opusu ima niz zapaženih i nagrađenih filmova, i čak dva puta bio je nominiran za Oscara, za animirani film Fantastični gospodin Lisac (2009) i igrani The Royal Tenenbaums (2002), a za film Panika pod morem (2004) bio je nominiran za Zlatnog medvjeda. Na više filmova surađivao je s Owenom Wilsonom kao koscenaristom, a jedan od najpoznatijih je film Rushmore (1998), za koje je osvojio nagrade New Generation i Lone Star. Film The Darjeeling Limited nastao je kao zajedničko djelo dobro uhodane družine, a osvojio je Grand prix na festivalu u Gijonu i Malog zlatnog lava u Veneciji 2007. godine. Uz izvrsnu glumačku ekipu - prije svega trojicu glavnih glumaca - te zanimljivu priču o raspadanju jedne obitelji, ponovnom zbližavanju trojice braće i o potrazi da duhovnim ispunjenjem, radnja je praćena slikovitim prizorima kroz Indiju i odličnim pjesmama (Play With Fire, But Where Do You Go To My Lovely, Champs-Elysees itd.), a originalna glazba je indijska.


Komentari (0)

Foto