Na rubu raja (2007)

AUF DER ANDEREN SEITE / THE EDGE OF HEAVEN (Originalni naziv)

drama

Dirljiva priča o ljudskim sudbinama,obiteljskim odnosima i propuštenim prilikama

 
Režija: Fatih Akin
Scenarij: Fatih Akin
Uloge: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, ...

Filmografija

Film "Na rubu raja" Fatiha Akina premijerno je prikazan na FEST-u. Njegov film "Glavom kroz zid" nagrađen je Zlatnim medvedom u Berlinu."Na rubu raja", doneo mu je nagradu za scenarij i nagrade Evropske filmske akademije. Film "Na rubu raja" govori o tri obitelji iz Njemačke i Turske (koje su svaka na svoj način nesretne), o međugeneracijskim sukobima, lezbijskoj ljubavi mlade Njemice i Turkinje, o smrti, ali i o političkom stanju u Turskoj i u Evropskoj uniji."Narubu raja" obrađuje nekoliko tema: odnose između djece i roditelja i život turskih emigranata u evropskim zemljama.

Nejat se ne slaže s odlukom svog oca, udovca Alija, da živi s prostitutkom Yeter. Međutim, saznaje da ona šalje novac u Tursku za studij svoje kćerke i počne mu se sviđati. Yeterina iznenadna smrt udaljava oca i sina i Nejat odlazi u Istanbul da pronađe Yeterinu kćerku Ayten.

Budući da je politička aktivistkinja, Ayten bježi turskoj policiji i odlazi u Nemačku. Tamo se sprijatelji s mladom Lote, koja poziva buntovnu Ayten da ostane u njezinoj kući. Taj postupak ne nailazi na odobravanje njezine konzervativne majke Susanne. Međutim, Ayten uhapse i odbijaju  joj izdati vizu za azil, pa je deportiraju u Tursku ismjeste u zatvor. Lote odlazi u Tursku. Pokušavajući da oslobodi Ayten, upada u naizgled bezizlaznu situaciju.

Priča je kronološki razlomljena, gotovo da se dvije linije događanja, ona s Alijem i Yeter, potom ona s Ayten i Lotte, do sredine filma prate kao omnibus, a sekvence u kojima se Nejat vozi Turskom tek na kraju možemo kronološki situirati. Taj dramaturški prosede pridonosi dramatičnosti zbivanja i podupire motiv slučajnosti koji isprva povezuje lica filma, da bi na kraju pokazao da ništa nije bilo slučajno. Ovaj neobično snažan, uznemirujući film daje sliku života Turaka u Njemačkoj, ali prije svega i sliku životu u današnjoj Turskoj, o kojemu se manje zna. Riječ je o filmu koji ni gledatelje, a ni filmske kritičare nije ostavio ravnodušnima, što potvrđuju nastupi na svim nauglednijim festivalima i 22 filmske nagrade. Pisac, scenarist, glumac, redatelj i producent Fatih Akin rođen je 1973. godine u Hamurgu, u turskoj obitelji. Pisati i režirati počeo je 1995. godine, sa osamnaest godina, a do sada je režirao već četrnaest filmova.

Film "Na rubu raja" njegov je najnagrađivaniji film, a među nagradama koje je osvojio jesu i glavne nagrade na festivalima Antalya Golden Orange, Bavarski filmski festival, festival u Bangkoku, zatim Njemačka filmska nagrada za najbolji film, te Europska filmska nagrada za scenarij. Nominiran je za Zlatnu palmu i bio pobjednik u Cannesu u kategoriji najboljeg scenarija, a bio je nominiran i za francuskog Césara. Osobito jak dojam ostavlja glavna glumica koja tumači lik mlade Turkinje, N. Yesilçay, popularna turska kazališna, filmska i TV glumica. Epizodnu ulogu Lottine majke igra H. Schygulla, omiljena Fassbinderova glumica (Berlin Alexanderplatz, Lili Marleen, Brak Marije Braun).


Komentari (0)

Foto