Put osvete (2007)

Life (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Nepravedno optuženi detektiv nastoji pronaći prave krivce zločina zbog kojeg je nevin bio u zatvoru

 
Režija: Rand Ravich
Scenarij: Rand Ravich, Marjorie David, Far Shariat
Uloge: Damian Lewis, Sarah Shahi, Adam Arkin, Brent Sexton, Donal Logue

Filmografija

Spajajući klasičnu estetiku detektivskih serija koje su usredotočene na istražni proces s dramama svojstvenom meditativnom analizom stanja svijesti usred teških životnih okolnosti, autor i izvršni producent Rand Ravich 2007. godine je predstavio sjajnu kriminalističko-dramsku seriju"Put osvete" – kao što joj i sam naslov govori, riječ je o putu nepravedno optuženog čovjeka da nađe prave krivce zločina zbog kojeg je nevin u zatvoru proveo punih dvanaest godina.

Osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ostao je bez života. No sada je svoj život dobio natrag!Nakon što je u zatvoru Pelican Bay odslužio dvanaest godina doživotne zatvorske kazne, dosuđene mu za zločin koji nije počinio, detektiv Charlie Crews (Damian Lewis) konačno izlazi na slobodu, zahvaljujući naporima odvjetnice Constance Griffiths (Brooke Langton). Charlie je 1995. godine pogrešno optužen za trostruko ubojstvo svoga poslovnog partnera Toma Seybolta i njegove obitelji, no odvjetnica Griffiths uz pomoć DNK analize naposljetku je uspjela dokazati Charliejevu nevinost, zbog čega je zaradio i pozamašnu odštetu. Međutim, težak povratak u svakodnevni život Charlieja onemogućuje potpuno uživati u ponovno stečenoj slobodi. Dok je bio u zatvoru, ostao je bez supruge, bez posla i bez prijatelja, a jedno vrijeme u zatvoru se činilo kako je izgubio i svaki dodir s realnošću.

U zatvoru se Charlie svakodnevno morao suočavati s brojnim zatvorenicima koje je sam smjestio iza rešetaka, ali ni ostalima nije teško palo ponižavati bivšeg policajca. Kako bi se uspio sa svime nositi, čvrsto je prigrlio zen filozofiju, koja će mu svakako pomoći i sada, na slobodi. Naoružan zenom, opsesijom prema svježem voću – koje se u zatvoru nikako ne može nabaviti pa ga vidi kao simbol slobode – i nepokolebljivom odlučnošću, Charlie se daje u istragu pravih okolnosti partnerova ubojstva i urote koja je krivnju svalila upravo na njega. Po povratku na posao, dobiva novu partnericu, zgodnu i predanu detektivku Dani Reese (Sarah Shahi), s kojom se na samom startu suradnje i ne slaže baš najbolje, ali koja će ga nekoliko puta izvući iz neugodnih situacija. Nadređena im je poručnica Karen Davis (Robin Weigert), koja Dani pokušava nagovoriti da joj dostavi informacije koje bi mogla iskoristiti kao temelj Charliejeve eventualne suspenzije. Čini se kako urotnici, koji su ga prije dvanaest godina bacili u zatvor, ne miruju.

Ravich je sudjelovao u scenarističkom radu svih epizoda, zbog čega je serija kroz svoje dvije sezone zadržala iznimno visok nivo originalnosti zapleta i raspleta, digresijske opravdanosti te svekolike napetosti i zanimljivosti. Narativni oblik u kojem se temeljnoj intrigi oko identiteta i motiva pravih počinitelja brutalnog zločina i urotnika u svakoj epizodi pridodaje bilo određeni zanimljiv isječak iz novog Charliejeva života, bilo istraga nekog zločina na kojem radi, omogućio je da „Put osvete“ ni jednog trena ne zapada u rutinu ili predvidljivost. Štoviše, gledatelji će s nestrpljenjem čekati svaku sljedeću epizodu.  Goleme zasluge za kvalitetu serije svakako idu na račun Damiana Lewisa, koji je ekscentričnost i nesvakidašnjost Charliejeva karaktera uspio na ekran prenijeti iznimno plastično i uvjerljivo, istovremeno tjerajući gledatelje da se s njim poistovjećuju i za njega navijaju.

Glumca brojne filmografije ipak se najbolje sjećamo po ulozi u ratnoj seriji "Združena braća", koja je dosad bila prva referentna točka njegove glumačke umješnosti. Danas je to svakako "Put osvete". Uz njega, na ekranu ćemo ponajviše gledati prelijepu Sarah Shahi u ulozi Charliejeve partnerice Dani Reese, a razvoj njihova odnosa od početne sumnjičavosti prema uzajamnoj podršci i razumijevanju bit će jedna od nagrada pažljivim pratiteljima serije. Drugi Charliejev oslonac jest Ted Earley, kojeg tumači Adam Arkin, njegov cimer i financijski savjetnik, kojega je upoznao još u zatvoru, kada mu je spasio život. Osim njih, serija obiluje drugim zanimljivim likovima, čiji se pravi motivi često ne mogu naslutiti niti nakon nekoliko epizoda, a tumače ih redom kvalitetni i iskusni glumci kao što su, među ostalima, Donal Logue, Brent Sexton ili Robin Weigert.

 


Komentari (2)

Foto