Chattahoochee (1989)

Chattahoochee (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o muškarcu koji je donio značajne reforme u liječenju psihičkih bolesnika u SAD-u

 
Režija: Mick Jackson
Scenarij: James Hicks
Uloge: Gary Oldman, Dennis Hopper, Frances McDormand, Pamela Reed, Ned Beatty, ...

Filmografija

Američki ratni junak izvrši bizaran pokušaj samoubojstva, nakon čega završi u groznoj državnoj bolnici za psihijatrijske slučajeve Chattahoochee. Boraveći u njoj, odlučuje razotkriti vanjskom svijetu na kakav strašan način liječe pacijente. Film je inspiriran istinitim događajima.

Radnja se zbiva 1955. godine, kada Foley (Gary Oldman), veteran Korejskog rata, deprimiran i poražen stalnom nezaposlenošću, pukne i puca u susjeda, nadajući se da će policija doći i upucati ga poput pomahnitalog psa, pa će njegova supruga Mae (Frances McDormand) moći dobiti novac od osiguranja. Umjesto da ga upucaju, šalju ga u zloglasni zatvor za psihičke bolesnika.

Očajni uvjeti u zatvoru bude ravnodušnost u Foleyju. No ipak se razbjesni i uz potporu prijatelja Walkera Bensona (Dennis Hopper) šalje ljudima na vlasti pisma u kojima protestira protiv nehumanih uvjeta u mentalnoj instituciji. Zahvaljujući njegovim naporima, sastavljeno je državno povjerenstvo koje će istražiti uvjete u Chattahoocheeu, a Foley će dobiti priliku reći svijetu o strašnim uvjetima.
 


Komentari (0)

Foto