Razred (2008)

The Class / Entre les murs (Originalni naziv)

drama

Mladi profesor pokušava izaći na kraj s delikventnim učenicima iz doseljeničkog kvarta

 
Režija: Laurent Cantet
Scenarij: François Bégaudeau
Uloge: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio, Arthur Fogel, ...

Filmografija

"Razred" poznatoga francuskog redatelja Laurenta Canteta izvrsna je socijalna drama teme američkoga filma "Opasne misli", naime, teme problema kvalitetnoga profesora koji pokušava izaći na kraj s učenicima na rubu delinkvencije iz neuglednog, doseljeničkog kvarta.Film "Razred" osvojio je 2008. godine Zlatnu Palmu na Canneskom festivalu.

Počinje nova školska godina za Françoisa Marina (F. Bégaudeau), profesora francuskog jezika, i njegove kolege, profesore srednje škole jednog pariškog predgrađa, koju uglavnom pohađaju djeca afričkih doseljenika. Iako vrlo jakih živaca i naoko miran, Marin skoro svaki dan mora održati nastavu u prilično problematičnom razredu u kojemu, usprkos nekolicini pametnih učenika, postoje i oni koji stalno ometaju rad. Kako se s istim poslom susreću i drugi nastavnici nerijetko se jadajući u zbornici, Marin pokušava pronaći način da zainteresira učenike za rad. Ponekad mu to pođe za rukom, no uglavnom ne, a kako djeca nose i vlastite probleme, zna se dogoditi da se potuku...

Ozbiljan je to i jako dobro režiran film koji se isključivo zadržava na razradi odnosa glavnoga lika - profesora i učenika te ostalih kolega, sniman samo unutar školskih zidova. Izvrsno ocrtanih likova i njihovih odnosa, film daje uvjerljivu sliku problema mladih doseljenika u Francuskoj i njihova suživota s ostalima. U glavnoj ulozi nastupa izvrstan glumac François Bégaudeau koji je ujedno i jedan od scenarista filma, čiji je istoimeni roman poslužio kao njegov predložak.


Komentari (3)

Foto