Diverzanti (1967)

Diverzanti (Originalni naziv)

ratni

Partizanski diverzanti kreću u uništenje neprijateljskog dobro čuvanog aerodroma

 
Režija: Hajrudin Krvavac
Scenarij: Vlastimir Radovanović, Hajrudin Krvavac
Uloge: Rade Marković, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Zaim Muzaferija, ...

Filmografija

Ratni film "Diverzanti" jugoslavenskoga redatelja i scenarista Hajrudina Krvavca (poznatoga po filmovima ratne tematike Most, Valter brani Sarajevo, Partizanska eskadrila i drugi) solidno je ostvarenje vrlo dobro ispričane priče, likova koji uvjerljivo predstavljaju partizanske junake te scena postavljenih u stvarni krajolik u kojemu su se tijekom rata i odvijale vojne operacije.

Teritorij bivše Jugoslavije, Drugi svjetski rat. Jedinica Narodne armije, zajedno s vojnom bolnicom, u vrlo je teškoj situaciji: neprijatelj ih je opkolio, mnogo je ranjenika, i izgledi za preživljavanje su im gotovo nikakvi. Međutim, komandant jedinice povjeri osmorici vojnika, na čelu s profesionalcem Korčaginom (B. Živojinović), opasan zadatak: da se probiju do dobro čuvanog aerodroma i unište njemačke zrakoplove. Iako se radi o poslu vrlo malih izgleda da uspije, osmorica diverzanata odlaze žrtvovati svoje živote radi spasa svojih suboraca. Junacima će biti vrlo teško i njihovi će karakteri i spremnost biti na kušnji...

Radi se o prikazu izvršenja tipičnoga ratnoga zadatka - diverzije radi onemogućavanja neprijateljskog napredovanja, uz sve što on povlači za sobom - ljudske žrtve, te požrtvovnost i kooperativnost zbog neizvjesnosti ishoda operacije. U glavnim ulogama sjajni su veterani ovoga žanra Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Rade Marković. Film je snimljen 1967. i bio je vrlo dobro primljen u kinu.


Komentari (5)

Foto