Tri pogreba Melquiadesa Estrade (2005)

THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADA (Originalni naziv)

kriminalistički avantura vestern

Nakon sumnjive smrti meksičkog imigranta njegov prijatelj nastoji otkriti pravu istinu

 
Režija: Tommy Lee Jones
Scenarij: Guillermo Arriaga
Uloge: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio Cedillo, Dwight Yoakam, January Jones

Filmografija

Film je premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu gdje je Tommy Lee Jones proglašen najboljim glumcem a Guillermo Arriaga je ponio nagradu za najboljeg scenaristu.

Cibolo County, Teksas, američko-meksička granica. U redovitoj ophodnji dvojica policajaca pronađu skriveno truplo meksičkog imigranta Melquiadesa Estrade (J. C. Cedillo). I dok mjesna policija na čelu sa šerifom Belmontom (D. Yoakam) nerado vodi istragu ubijenog Estrade, znajući da je ustrijeljen oružjem pogranične policije, njegov šef rančer Pete Parkins (T. Lee Jones) odluči sam pronaći ubojicu svog radnika i čovjeka koji mu je postao najbolji prijatelj. Tragovi ga dovedu do mladog pograničnog policajca Mikea Nortona (B. Pepper) koji se nedavno doselio sa suprugom Lou Ann (J. Jones). Nasilni Norton slučajno je ubio Estradu tijekom lova, ali je o tome prikrio tragove. Obećavši ubijenom da će ga u slučaju smrti u SAD-u pokopati u njegovom rodnom gradiću Jiménezu u Meksiku, Parkins otme Nortona i s Estradinim truplom krene put granice kako bi omogućio dostojan sprovod svom prijatelju...

Popularni američki glumac i dobitnik Oscara Tommy Lee Jones (Bjegunac, Ljudi u crnom) svoj je redateljski prvijenac realizirao 1995. s TV vesternom "The Good Old Boys". Deset godina kasnije režirao je ovu dramu koja je na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 2005. bila jedno od najugodnijih iznenađenja. Prikazan u glavnom natjecateljskom programu film je osvojio dvije važne nagrade: jednu T. Lee Jones kao najbolji glumac, a drugu za najbolji scenarij koji je djelo meksičkog scenarista i odnedavno također redatelja Guillerma Arriage (Ravnica u plamenu), proslavljenog tekstovima za filmove Alejandra Gonzáleza Inárritua (Babel, 21 gram). Dvojica su filmaša ostvarila sjajan zajednički rad koji je većinu kritičara oduševio spojem opore priče o smislu ljudske egzistencije i poetičnog vizualnog prosedea. Emotivno nabijena priča otkriva "ruku" Guillerma Arriage koji se i ovaj put odlučio za nelinearnu naraciju pri čemu film obiluje flashbackovima te prikazom ključnih događaja iz perspektive više likova.

Osim što je redatelj, T. L. Jones nastupa i u glavnoj dok lik otetog policajca tumači B. Pepper (61*, Spašavanje vojnika Ryana). U ostalim su ulogama J. C. Cedillo (Two for Texas, Killing Down), D. Yoakam (Oštrica zločina, Soba panike), J. Jones (Bijes pod kontrolom, serija Momci s Madisona) te ove godine nominirana za Oscara M. Leo (Frozen River, 21 gram). Poznatu ekipu s obje strane kamere čine još i dvostruki oskarovac, snimatelj Chris Menges (Misija, Polja smrti) te skladatelj Marco Beltrami (U 3 i 10 za Yumu, Ja, robot). Istodobno snažan i liričan, okrutan i iskren, ogoljen i pun detalja, film otkriva redateljeve uzore u radovima Sama Peckinpaha te Johna Hustona. Osim nagrada u Cannesu, film je nominiran za Independent Spirit Awards te Zlatni satelit, a zanimljivo je da je glavnina produkcije realizirana na redateljevu ranču u Teksasu.


Komentari (3)

Foto