Postaja Komanča (1960)

Comanche Station (Originalni naziv)

vestern

Nakon što spasi bijelu ženu iz ruku Indijanaca usamljeni jahač je kreće vratiti kući

 
Režija: Budd Boetticher
Scenarij: Burt Kennedy
Uloge: Randolph Scott, Nancy Gates, Claude Akins, Skip Homeier, Richard Rust, ...

Filmografija

Američki redatelj Budd Boetticher (Uspon i pad Legsa Diamonda) ugled jednog od najvećih majstora klasičnog vesterna stekao je zahvaljujući 7 filmova koje je između 1956. i 1960. snimio u suradnji s glavnim glumcem Randolphom Scottom (Od sada sedmorica, Čovjek iz Arizone /The Tall T/, Kobna odluka u Sundownu, Buchanan jaše sam, Jahač osvetnik, Putnik na zapada i Stanica Komanča). "Stanica Komanča" posljednja je postaja u tome nizu i dostojan završetak sjajne serije.

Usamljeni jahač Jefferson Cody (R. Scott) riskira život trgujući s Komančima kako bi od njih preuzeo gospođu Lowe (N. Gates) koju su oteli. Nakon što je otkupi od Indijanaca, Cody i gospođa Lowe kreću na dugi put u civilizaciju. Zaustavivši se na stanici Komanča kako bi napojili konje i odmorili se, Cody i suputnica svjedoče kako indijanska potjera progoni trojicu muškaraca. Muškarci odbiju napad i nakon što Indijanci odustanu, ostaju s Codyjem i gospođom Lowe na postaji. Jednog od trojice progonjenih Cody poznaje od ranije: to je Ben Lane (C. Akins), kojeg je Cody jednom davno potjerao iz vojske zbog zlostavljanja indijanskih žena i djece. Lane otkrije gospođi Lowe kako je njezin suprug ponudio bogatu nagradu onome tko je vrati kući, nakon čega među muškarcima raste neprijateljstvo...

Snimljen sa skromnim proračunom i prema jednostavnoj priči, koja donosi vrlo mali broj likova, Boetticherov film predstavlja oglednu potvrdu teze da na filmu "manje" nerijetko znači "više". Boetticherova naracija je briljantna, likovi su profilirani škrto no veličanstveno a najjači adut filma je rijetko viđena povezanost između okrutne prirode u kojoj se radnja odvija i unutarnjeg stanja likova. "Stanica Komanča" je remek-djelo vesterna i jedan od najboljih filmova B produkcije ikada snimljenih. Nakon ovoga filma, legendarni, tada 62-godišnji Randolph Scott definitvno se odlučio povući iz posla, prekinuvši zasluženu mirovinu samo jednom - 1962. godine -kako bi nastupio u remek-djelu Sama Peckinpaha "Pucnji poslijepodne".


Komentari (1)

Foto