Blago kralja Solomona (1985)

King Solomon's Mines (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

Pustolov pomaže djevojci u potrazi za njenim ocem kojeg su u Africi oteli zlikovci

 
Režija: J. Lee Thompson
Scenarij: Gene Quintano, H. Rider Haggard
Uloge: Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom, John Rhys-Davies, Ken Gampu

Filmografija

Film je egzotična pustolovina inspirirana klasičnim romanom H. Ridera nog od najvećih pisaca pustolovina onoga doba, koji je proputovao Afriku, a pisao je i stručne knjige o afričkim običajima i kulturi.

Kad Jessie Houston (S. Stone) unajmi poznatog pustolova Allana Quatermaina (R. Chamberlain) da joj pomogne osloboditi njezinoga oca, profesora i znanstvenika arheologa iz ruku opasnih zlikovaca i ne sluti u kakve će brojne pustolovine zajedno upasti. Oca, naime, drže Turčin Dogati (J. Rhys-Davies) i njemački pukovnik Bockner (H. Lom) koji od njega traže da ih uz pomoć tajanstvenoga pisma uklesanog na drevnoj figurici odvede do prebogatih rudnika biblijskoga kralja Solomona. Na svom zadatku Jessie i Allan idu iz jedne opasnosti u drugu: jedno ih domorodačko pleme želi baciti krokodilima, pleme ljudoždera s njima ima vlastite planove...

"King Solomon's Mines" iz 1885.  je prva objavljena knjiga pisca pustolovina H. Ridera. Prema tom popularnom romanu snimljeno je i nekoliko filmova. Prethodne dvije verzije bile su ona Roberta Stevensona iz 1937. godine, te druga, poznatija, koju su režirali Compton Bennett i Andrew Marton, nominirana za Oscara za najbolji film 1950. godine, s tadašnjim velikim hollywoodskim zvijezdama Deborah Kerr i Stewartom Grangerom u glavnim ulogama.

Redatelj posljednje verzije J. Lee Thompson već ima iskustva u pustolovnom žanru (izniman uspjeh postigao je filmom "Taras Buljba" iz 1962. s Tonyjem Curtisom i Yulom Brynnerom u glavnim ulogama. Kao posebnu zanimljivost svakako treba spomenuti da je lik Allana Quatermaina nedavno iskorišten u filmu "Družba pravih džentlmena", ra- đenom prema u nas malo poznatome stripu koji spaja likove iz različitih književnih djela (Doriana Greya, Dr. Jekylla i Mr. Hydea, vukodlake i vampire itd.), a tumačio ga je Sean Connery. U filmu gledamo Sharon Stone u jednoj od njezinih prvih uloga, dok još nije lansirana u zvjezdanu orbitu, a u ulozi glavnog negativca Johna Rhys-Daviesa, modernoj publici najpoznatijeg kao patuljka Gimlija iz Jacksonove trilogije "Gospodar prstenova".


Komentari (0)

Foto