More trave (1947)

THE SEA OF GRASS (Originalni naziv)

drama vestern

Filmska adaptacija romana Conrada Richtera o borbi farmera za zemlju

 
Režija: Elia Kazan
Scenarij: Marguerite Roberts, Vincent Lawrence
Uloge: Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Robert Walker, Melvyn Douglas, ...

Filmografija

Holivudski velikan Elia Kazan doveo je filmski prikaz obiteljsko-ljubavnih odnosa i sociološke problematike do savršenstva. Činjenica da su "Tramvaj zvan čežnja", "Istočno od raja", "Sjaj u travi" i "Na dokovima New Yorka" samo neki od naslova iz njegova opusa govori sama za sebe."More trave" nije nagrađivan, no važno je napomenuti da su ostali Kazanovi filmovi često dobivali nagrade, a i sam je redatelj dobio tri Oscara: za režiju filmova "Džentlemenski sporazum" i "Na dokovima New Yorka", te za životno djelo.

Lutie Cameron (K. Hepburn) seli se iz St. Louisa u farmerski gradić Salt Fork kako bi se udala za tamošnjeg moćnika Jamesa Brewtona (S. Tracy). Po dolasku upoznaje odvjetnika Chamberlaina (M. Douglas), Brewtonovog zakletog neprijatelja. Naime, Chamberlain zastupa interese farmera koji pokušavaju nastaniti i obrađivati prostrane zelene površine oko gradića, a Brewton se uporno bori protiv njihovih nastojanja, jer tu zemlju koristi za ispašu svoje stoke.

Iako pokušava razumjeti voljenog supruga i podržavati njegove interese, Lutie se nikako ne može oteti dojmu da Brewton gaji veću ljubav prema toj zemlji, nego prema njoj. Čak i nakon rođenja kćeri, ona se osjeća sve usamljenije te utjehu pronalazi u Chamberlainovom zagrljaju. Nakon što se vrati u svoj dom, život se naizgled vraća u normalu, no skoro rođenje sina Brocka u Brewtonu rađa sumnju. Paralelno s gubitkom zemlje koju su zahvaljujući Chamberlainu zaposjeli farmeri, Brewton tjera i Lutie, shvativši da mu je bila nevjerna.

 "More trave" adaptacija je romana Conrada Richtera, a pripada ranijoj fazi Kazanova stvaralaštva. Iako je ostao u sjeni ostalih autorovih remek-djela, dao je naslutiti njegovu preokupaciju vizualnom impresivnošću i fotografskom estetikom, kao i nastojanje da postigne što uvjerljivije glumačke interpretacije.

U ovom posljednjem zdušnu mu je pomoć pružio afirmirani par s filmskog platna, Hepburn - Tracy, ovaj put u ulogama graciozne gradske dame i ponositog farmera. Iako najpoznatiji po komičnim filmovima, dvojac se izvrsno snašao i u emocionalno zahtjevnoj atmosferi ove obiteljske melodrame koja, zahvaljujući evidentnim naporima cijele filmske ekipe, ni u jednom trenutku ne pribjegava patetici ili u ovom žanru često prisutnom glumatanju.


Komentari (0)

Foto