Noć i grad (1950)

Night and the City (Originalni naziv)

triler kriminalistički sport

Priča o sitnom prevarantu koji se pokušava na sve moguće načine brzo obogatiti

 
Režija: Jules Dassin
Scenarij: Gerald Kersh, Jo Eisinger
Uloge: Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe

Filmografija

Night and the City je sumorni film Julesa Dassina, koji opisuje svijet podzemlja iz kojeg nema izlaza i u kojem pokajanje zahtijeva vrlo visoku visoku cijenu. Film je adaptacija je podjednako mračnog romana Geralda Kersha. Iako film nije postigao naročitti uspijeh u kinima, kritika ga je odlično ocijenila.

Sitni varalica Harry Fabian (R. Widmark) radi u noćnom klubu Silver Fox, čiji je vlasnik Phil Nosseross (F. L. Sullivan). Phil obožava svoju ženu Helen (G. Withers) koja ga prezire, ali ostaje s njim zbog novca. Harry, koji i sam pokušava doći do zarade na što brži i lakši način, obeća da će Philovoj ženi nabaviti dozvolu za držanje alkohola s kojom bi ona mogla otvoriti noćni klub. Iako je mnoge prevario i neprestalno bježi od progonitelja kojima je nešto dužan, Harry uspije pokrenuti još jedan novi posao: počinje promovirati hrvanje. Od Phila zatraži novac i Phil pristane biti njegov partner, ali tada sazna da je prevario njega i njegovu ženu, davši joj lažnu dozvolu...

Američki redatelj Jules Dassin poznat je kao autor koji je snimao životne, grube, društvenokritičke kriminalističke filmove na autentičnim lokacijama (Goli grad). Njegovi likovi nikada nisu samo suprotstavljeni pripadnici dobra i zla već ljudi s podjednako bolnim društvenim ožiljcima. Za vrijeme povijesnog "lova na vještice senatora McCarthyja" dospio je na crnu listu, kao jedan od onih koji "djeluju protuamerički" te je 1950. morao emigrirati u Europu. Iste je godine režirao, prema nekima svoj najbolji film, "Noć i grad", u kojem prikazuje noćni život londonskog podzemlja. U filmu brilijantno koristi ekspresionističko svjetlo, oštre, neobične kuteve snimanja s gotovo dokumentaristički snimljenim lokacijama Londona, pri čemu neki uobičajen prostor uspješno transformira u egzotično i neobično mjesto.


Komentari (1)

Foto