Irska braća (2007)

The Black Donnelly' s (Originalni naziv)

kriminalistički

Pratimo živote četiriju mladića irsko-američkih korijena koji su upetljani u organizirani kriminal

 
Režija: Paul Haggis
Scenarij: Paul Haggis, Robert Moresco
Uloge: Jonathan Tucker, Kirk Acevedo, Tom Guiry, Keith Nobbs, Billy Lush, ...

Filmografija

Serija 'Irska braća' je 2008. godine nominirana za nagradu 'ASC' ('American Society of Cinematographers').Oskarovci Paul Haggis i Robert Moresco, autori filmova "Fatalna nesreća" i "Djevojka za milijun dolara" udružuju svoje snage u seriji "Irska braća".Obitelj im je na prvom mjestu, a u seriji pratimo njihov put od nevinih dječaka do mafijaša.

U seriji "Irska braća" pratimo živote četiriju mladića irsko-američkih korijena koji su upetljani u organizirani kriminal u New Yorku. Braća Donnelly su Amerikanci irskog podrijetla iz radničke klase, a slični su samo u jednom - njima je obitelj svetinja. Serija prikazuje kako zaigrani dječaci odrastajući na kobnim ulicama New Yorka postanu upleteni u organizirani kriminal, te postanu ljutiti protivnici talijanske mafije. Serija je dobila ime od nadimka obitelji Donnelly koja je sudjelovala u nasilnoj zavadi u devetnaestom stoljeću u Kanadi, čiji je ishod završio velikim masakrom.

Autor serije Paul Haggis, odrastao je obližnjem gradiću u Ontariju gdje se i dogodio taj masakr te je i ranije najavljivao kako će elemente te zavade koristiti jednom u nekoj seriji. Serija je rađena donekle i prema iskustvu izvršnog producenta Roberta Morescoa koji je i sam odrastao na ulicama New Yorka pedesetih godina prošlog stoljeća. Četiri brata Tommy, Jimmy, Kevin i Sean su pripadnici radničke mladeži. Jimmy je najstariji, ali i najeksplozivniji član obitelji koji uvijek upadne u nevolje. Kevin je brat koji stalno zapada u kockarske dugove te upravo tako uvijek na sebe uspjeva navući bijes talijanske susjedne mafije.

Sean je najmlađi brat koji uvijek biva kažnjen za grijehe svoje braće, a karakteriziraju ga osobine velikog šarmera. Kako u svakoj obitelji mora postojati šef, kod klana Donnelly ta uloga uvijek nekako zapadne nesuđenog umjetnika Tommya. On slovi kao najpametniji Donnelly, a već u prvom nastavku Tommy podnosi tešku žrtvu kako bi svoju braću izbacio iz nevolje. U svakom susjedstvu postoji i priljepak, a to je za braću Donnelly njihov prijatelj iz djetinjstva Joey, kojem se ipak ne može u potupunosti vjerovati.

Najveći protivnik irskog klana je Nick Cottero koji preuzima kontrolu nad jakom talijanskom mafijom te ne odustaje od svoje ideje da zavlada i irskim mafijaškim miljeom. Kao najvećeg protivnika Nick smatra Tommya. Iako se Tommy svim silama trudi izvući iz obiteljskog posla i ostvariti svoj san da postane slikar, briga za obitelji te njegova problematična braća to mu ne dozvoljavaju. Nakon što im je otac ubijen braća odrastaju boreći se sami za sebe te su uvijek spremni učiniti sve za svoju obitelj. Braća Donnelly naravno imaju i prelijepu prijateljicu iz djetinjstva Jenny, inače i Tommyeva tiha patnja.


Komentari (0)

Foto