Mali vojnici (1967)

MALI VOJNICI (Originalni naziv)

drama

Film korz perspektivu maloljetnika smještenih u domu progovara o ratnim tragedijama

 
Režija: Bato Čengić
Scenarij: Mirko Kovač
Uloge: Stole Aranđelović, Marika Tučanovska, Zaim Muzaferija, Zlatko Madunić, ...

Filmografija

"Mali vojnici" (1967) bosanskoga redatelja Bate Čengića (Život je lijep, Zovem se Eli) solidan je i ozbiljan ratni film koji progovara o toj velikoj tragediji kroz perspektivu maloljetnika ostalih bez roditelja, smještenih u dječjem domu. Priča, lako primjenjiva i na svijet odraslih, zorno je svjedočanstvo o ljudskom ponašanju, osjećaju mržnje prema neprijatelju i svijesti o pripadnosti svojoj grupi.

U jednom adaptiranom samostanu negdje u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata udomljeni su dječaci koji su izgubili roditelje. Među njima je i novopridošli Boško Grubač, povučeni desetogodišnji dječak koji, iako sin poginulog vojnika, djeluje finije i kulturnije od ostalih. No istina je da je on sin poginulog njemačkog zapovjednika kojega je ravnatelj doma odlučio spasiti, zabranivši mu da ikome odaje svoj pravi identitet. Bit će vrlo zahtjevno živjeti pod izmišljenim imenom među dječacima ionako napaćenima ratom i pogibeljima njihovih najbližih...

Scenarij filma potpisuje poznati književnik Mirko Kovač (koji je napisao i više filmskih scenarija, među ostalim i za Papićeve "Lisice" te neke Zafranovićeve filmove), a u njemu glume jugoslavenski glumci Zaim Muzaferija, Stole Aranđelović, Marika Tučanovska i drugi.


Komentari (6)

Foto