Turisti idite doma (2017)

Tourist Go Home! Europas Sehnsuchtsorte in Gefahr / Tourist Go Home ! Venise, Barcelone, Dubrovnik: les ravages du tourisme de masse (Originalni naziv)

dokumentarni

Europski turizam doživljava neviđen porast, a neki gradovi se ne mogu nositi s tim hordama

 
Režija: Antje Christ
Scenarij: Antje Christ
Uloge:

Filmografija

Prikazujemo tri grada koji svoju autentičnost i jedinstvenu atmosferu sve više pretvaraju u unosan poslovni model, koji u konačnici šteti i stanovnicima i turistima. Pobjednici su međunarodni konzorciji i ulagači koji podržavaju onu vrstu turizma koja donosi zaradu samo šačici, a gubitke nadoknađuje javnim novcem. No, stanovnicima je dosta...

Na porast urbanog turizma utječu jeftini letovi niskobudžetnih aviokompanija, porast broja krstarenja i lukave marketinške strategije. Gradove poput Venecije, Barcelone i Dubrovnika turisti su doslovno pregazili: trideset milijuna godišnje sjati se u Veneciju, milijun i sedamsto tisuća u Dubrovnik, a Barcelona privlači gotovo deset milijuna turista. Gradovi se više ne mogu nositi s tim gužvama i muče se s prometnim zastojima, gomilama smeća, vrtoglavim najamninama i praznim gradskim blagajnama. Masovni turizam uništava baš ono što se turistima sviđa u tim gradovima: kulturnu raznolikost i kozmopolitski način života.

Komentari (0)

Foto