Engleski kirurg (2007)

The English Surgeon (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o neurokirurgu Henryju Marshu koji se u svom poslu susreće s mnogobrojnim dilemama

 
Režija: Geoffrey Smith
Scenarij:
Uloge: Henry Marsh

Filmografija

Film "Engleski kirurg" je osvojio brojne nagrade (Hotdocs, Toronto, Kanada 2008.,Silverdocs, Silver Spring, Maryland, SAD 2008.,Expression En Corto, Guanajuato, Meksiko 2008.) na festivalima za najbolji dugometražni dokumentarni film te filmsku nagradu publike (Sheffield Doc/Fest, Engleska 2008.,Zagrebdox, Zagreb, Hrvatska 2009.,Docudays, Kijev, Ukrajina 2009.).

Kako je to kad čovjek ima kiruršku vještinu poput Boga, a mora se boriti sa svojom vlastitom ljudskošću? Kako je to uspjeti spasiti nečiji život, a ipak doživjeti neuspjeh? Snimljen u ukrajinskoj bolnici punoj očajnih bolesnika i improvizirane opreme, “Engleski kirurg” intimni je portret neurokirurga Henryja Marsha koji se susreće s dilemama vezanim uz odnos liječnika i pacijenata.

“Moj je sin kao beba imao tumor na mozgu i ja sam očajnički tražio pomoć za njega. Jednostavno ne mogu ne pomoći drugima kojima je takva pomoć potrebna.” Uz originalni soundtrack Nicka Cavea i Warrena Ellisa, “Engleski kirurg” otvoreno se suočava s moralno-etičkim problemima koji se tiču sviju nas. I sve to u zemlji po imenu Ukrajina, koja pokušava učiniti isto…


Komentari (0)

Foto