Pakleni poslovi (2002)

INFERNAL AFFAIRS / MOU GAAN DOU (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Borba za opstanak između dvojice dvostrukih agenata koji rade i za mafiju i za policiju

 
Režija: Wai-keung Lau i Alan Mak
Scenarij: Felix Chong, Alan Mak
Uloge: Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Anthony Wong Chau-Sang, Eric Tsang, ...

Filmografija

Impresivna psihološka drama "Pakleni poslovi" redateljskog dvojca Wai-Keung Laua (Against All, Modern Romance, Mean Street Story, serijal Young and Dangerous, Bullets of Love, Women from Mars) i Alana Maka (A War Named Desire, Stolen Love, Confessions of Pain), koja je do danas dobila i dva podjednako uspjela nastavka, na hongkonškom je filmskom festivalu 2003. godine razvikanom akcijskom epu "Heroj" Yimoua Zhanga preotela nagrade u kategorijama najboljeg filma, redatelja i glumca.

Mladi Chen Wing Yan (T. Leung Chiu Wai) policijska je krtica ubačena u redove podzemlja, izuzetno sposoban agent čiji pravi identitet zna samo glavni inspektor Wong Chi Shing (A. Wong Chau-Sang), koji ga je i regrutirao prije punih deset godina. Istodobno, Chenov vršnjak Lau Kin Ming (A. Lau) pripadnik je podzemlja koji je također prije jednog desetljeća ubačen u redove policije, i on radi za zloglasnog Hona Sama (E. Tsang), šefa jedne od najutjecajnijih hongkonških mafijaških organizacija. Obojica su regrutirani kao mladi momci netom prispjeli s obuke, te su nakon godina rada napredovali visoko u hijerarhiji svojih organizacija. Međutim, zbog dvostrukih identiteta i lažnih egzistencija koje vode pate njihovi privatni životi, što je osobito slučaj s Chenom.
Dok je Lau svojim radom u policiji stekao poštovanje "kolega" i naklonost inspektora Wonga, i Chen se s uspjehom probijao u hijerarhiji podzemlja, te je donekle postao čovjek od povjerenja moćnog Sama. I Chen i Lau svojim šefovima redovito javljaju korisne informacije o akcijama i stanju u policiji odnosno podzemlju, što obje strane vješto koriste za međusobna nadmudrivanja. No prilikom organiziranja jedne policijske zamke za Sama, koju predvodi glavni inspektor Wong, obojica šefova postat će svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima. To će Chena i Laua dovesti u vrlo neugodne i opasne situacije, te će ubrzo započeti njihova međusobna borba za preživljavanje...
O uspjehu i utjecaju filma govori i činjenica da je njegov američki prepravak, s četiri Oscara i Zlatnim globusom ovjenčan hit "Pokojni" (2006) režirao slavni Martin Scorsese. Sasvim zasluženo, jer riječ je o intrigantnoj i kompleksnoj moralci o požrtvovnosti, časti i (ne)mogućnosti življenja dvostrukih identiteta.
U glavnim ulogama nastupaju A. Lau (Dances With the Dragon, Pijani učitelj 2 i 3, Kuća letećih bodeža) i T. Leung Chiu Wai (Sretni zajedno, Heroj, Pakleni poslovi 3, Požuda, oprez, Crvena stijena), obojica tijekom karijere višestruko nagrađeni. Uz E. Tsanga (Twin Dragons, serijal Policijska priča, It Had to Be You), njihovi su partneri A. Wong Chau-Sang (Love to Kill, Big Bullet, Violent Cop, Mumija 3: Grobnica zmajskog cara) i K. Chen (The Age of Miracles, Lost and Found).

Komentari (2)

Foto