Slučajni predsjednik (2006)

Man Of The Year (Originalni naziv)

komedija triler drama politički

Komičar bez dlake na jeziku stjecajem prilika postaje predsjednik SAD-a

 
Režija: Barry Levinson
Scenarij: Barry Levinson
Uloge: Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Lewis Black, Jeff Goldblum

Filmografija

Barry Levinson, redatelj koji nam je 1997. godine donio satiru "Wag the Dog", još jednom ismijava američki politički sustav u ovoj dramediji u kojoj glavnu ulogu tumači legendarni komičar, Robin Williams.

Tom Dobbs (R. Williams) vrlo je popularan komičar. Radi uvijek s istom ekipom, a njegov menadžer, Jack Menken (C. Walken), ujedno je i njegov najbliskiji, najodaniji i najmudriji prijatelj. Kad za vrijeme jedne predstave gledateljica iz publike predloži Dobbsu da se kandidira za predsjednika, Dobbs to, na Menkenovo čuđenje, i učini. Njegovi su protukandidati iskusni političari, od kojih je jedan dotadašnji predsjednik, no ipak ih na predsjedničkom sučeljavanju uživo u televizijskoj emisiji Dobbs potpuno zasjeni. Stoga se ni njemu ni javnosti ne čini nemoguće kad se objave rezultati po kojima je Dobbs dobio veliku većinu glasova. Eleanor Green (L. Linney), jedan od progamera koji su sudjelovali u kreiranju programa za izbore, posumnja u pogrešku, to kaže pretpostavljenima, ali oni po svaku cijenu žele zataškati stvar...
"Man of the Year" izvrsna je politička triler/drama sa satiričkom perspektivom, film koji je teško žanrovski odrediti a da ga se ne pojednostavi na njegovu štetu. Budući da je glavni junak komičar, film ima niz duhovitih dijelova, djelomično posuđenih iz popularnog američkog TV showa Saturday Night Alive, a R. Williams savršen je izbor za lik Toma Dobbsa. Uz R. Williamsa, kojemu je ovo jedna od najboljih uloga u karijeri, tu je još jednom odlična L. Linney, te besprijekorni C. Walken. Film je prema svom scenariju režirao Barry Levinson, dobitnik Oscara za film Kišni čovjek (1988), nominiran za Oscara za filmove And Justice for All (1979), Diner (1982), Bugsy (1991) i vlasnik još desetaka drugih nagrada za niz filmova iz svog golemog producentskog (47 filmova), redateljskog (38 filmova) i scenarističkog (27 filmova) opusa.

Komentari (0)

Foto