Operacija Ciceron (1952)

5 Fingers / Five Fingers (Originalni naziv)

triler drama

Istinita priča o dvostrukom špijunu, Ciceronu koji je krao i prodavo vojne tajne nacistima

 
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Michael Wilson, L.C. Moyzisch
Uloge: James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden

Filmografija

Snimljen prema istinitim događajima opisanim u knjizi "Pet prstiju: Istinita priča o Operaciji Ciceron"autora L. C. Moyzischa, vojnog atašea u njemačkom veleposlanstvu u Ankari tijekom Drugog svjetskog rata, ovaj špijunski triler nastao je u najpolodnijoj fazi stvaralaštva američkog sineasta Josepha L. Mankiewicza.

London, 1950. U Donjem domu britanskog Parlamenta upravo traje rasprava o knjizi "Pet prstiju: Istinita priča o Operaciji Ciceron " koju je napisao bivši vojni ataše u veleposlanstvu Trećeg Reicha u Turskoj, a koja otkriva šokantnu istinu o špijuniranju unutar britanskog veleposlanstva u to doba...

Ankara, 1944. Među poljskim izbjeglicima u zemlji je i grofica Anna Staviska (D. Darrieux) koja jedva sastavlja kraj s krajem. Stoga joj godi kada joj se počne udvarati uglađeni Ulysses Diello (J. Mason), namještenik britanskog veleposlanstva koji dođe na ideju kako u što kraćem vremenu zaraditi mnogo novca. Naime, neopterećen politikom, Diello odluči nacistima prodavati strogo čuvane vojne tajne među kojima su i planovi o skorom napadu na Normandiju...

Riječ je o napetoj priči o dvostrukom agentu zvanom Ciceron koji je, zaposlen u britanskom veleposlanstvu u Turskoj, krao obavještajne podatke i prodavao ih nacistima pri čemu je osobito zanimljivo da se dio materijala odnosio na anglo-američku invaziju na Normandiju u lipnju 1944.

U Mankiewiczevoj interpretaciji događaja taj je špijun romantični antijunak koji posve rasterećen od političko-ideoloških odrednica prodaje važne informacije onom tko ponudi više. Romantični element u fabuli dodatno je naglašen njegovom vezom s poljskom groficom, pa se Mankiewiczev film prati kao svojevrsni antibond realiziran deset godina prije početka snimanja prave bondijane 1962. Središnji lik tumači izvrsni J. Mason u zasigurno jednoj od ponajboljih uloga u karijeri ostvarenoj samo godinu dana nakon nastupa u još jednom ratnom filmu "Pustinjska lisica: Priča o Rommelu ".


Komentari (0)

Foto