Quadrophenia (1979)

QUADROPHENIA (Originalni naziv)

drama mjuzikl kriminalistički

Filmska verzija rock opere legendarne grupe "The Who"

 
Režija: Franc Roddam
Scenarij: Dave Humphries, Martin Stellman, Franc Roddam
Uloge: Phil Daniels, Leslie Ash, Philip Davis, Mark Wingett, Sting, ...

Filmografija

Šest godina nakon što je album Quadrophenia postigla veliki uspjeh, snimljen je istoimeni film čiji su izvršni producenti bili upravo članovi "The Who". Režije se prihvatio Franc Roddam, nominiran za Emmy i BAFTA-u, koji se odlučio za što dosljednije prenošenje duha albuma na veliki ekran.Dakako, filmska "Quadrophenia" donosi sjajnu glazbu skupine The Who, a svakako treba istaknuti i hit-singl "Love Reign O'er Me". Naslov albuma i filma potječe od iskrivljenog naziva za shizofreniju kao parafraza Jimmyjeve višestruke ličnosti.

London, sredina šezdesetih. James Michael Cooper zvan Jimmy (P. Daniels) sve je samo ne zadovoljan sredinom u kojoj živi. Prezire malograđanštinu svoje majke (K. Williams) i oca (M. Elphick), baš kao i svoj slabo plaćeni posao u dostavi.

Stoga se zanosi noćnim izlascima s prijateljima koji odreda obožavaju šminkersku odjeću, konzumiraju raznorazne opijate te krstare gradom na svojim skuterima. Udruženi pod zajedničkim imenom Mod, Jimmy i prijatelji odluče ljeto provesti u Brightonu.

Ondje Jimmy upozna karizmatičnog Acea (Sting), dok s djevojkom Steph (L. Ash) doživi nezaboravno romantično iskustvo. Međutim, Jimmy, Ace i prijatelji dođu u sukob sa suparničkom skupinom mladih što će se pretvoriti u nerede zbog kojih će morati intervenirati i policija.

 


Komentari (0)

Foto