Gradonačelnik Sunset Stripa (2003)

MAYOR OF THE SUNSET STRIP (Originalni naziv)

glazba dokumentarni

Biografska priča o Rodneyu Bingenheimeru koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu glazbe

 
Režija: George Hickenlooper
Scenarij: George Hickenlooper
Uloge: Rodney Bingenheimer, David Bowie, Cher, Alice Cooper, Debbie Harry, ...

Filmografija

Sunset Strip legendarna je ulica u Los Angelesu. Rodney Bingenheimer, poznat i kao gradonačelnik Sunset Stripa i kao Petar Pan alternativne glazbe, čovjek je zaslužan za stvaranje alt-rock scene u Los Angelesu, a koji je izvršio značajan utjecaj na takve veličine kao što je na primjer David Bowie...

Šezdesetih godina Bingenheimer dolazi iz Mountain Viewa u Sunset Strip, gdje se sprijateljuje s mnogim eminentnim imenima glazbene industrije. Slijede sedamdesete, kad otvara vlastiti noćni klub u kojem se pušta disko-glazba, da bi se osamdesetih prebacio na punk rock i postao poznati DJ u rock klubu, puštajući glazbenike poput Sex Pistolsa, Dead Kennedysa ili Davida Bowieja, odnosno pokazuje talent da otkrije potencijalne zvijezde prije no što one to uistinu i postanu.

Devedesetih promovira imena brit-popa poput Coldplaya, Oasis ili No Doubt. Rodney Bingenheimer, za sve koji ga poznaju, osoba je izrazito pozitivna, ugodna i prijateljski raspoložena karaktera, a o tome u filmu svjedoče David Bowie, Cher, Alice Cooper, Debbie Harry, Courtney Love i mnogi, mnogi drugi...

Film je bio nominiran za najbolji film u kategoriji dokumentarca na Independent Spirit Awards, a najboljim dokumentarnim filmom proglašen je na Santa Barbara International Film Festivalu. Redatelj George Hickenlooper za potrebe je filma intervjuirao impozantan broj velikih zvijezda koji se na najpohvalniji mogući način izražavaju o Rodneyu Bingenheimeru, kao o osobi koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu glazbe i koji je prava legenda u svijetu rock'n'rolla. Hickenlooper ga ipak nastoji prikazati i kao čovjeka koji je u duši jednostavan i dobar, s talentom da prepozna ono što vrijedi, ali i da se nađe u pravo vrijeme na pravome mjestu, druži se sa "pravim" ljudima.

Dakle, Hickenlooper filmom Bingenheimera nastoji obuhvatiti kompletno biografski - baviti se njegovim privatnim životom, ali i onim privlačnijim javnosti - rock and roll lifestyleom, tulumarenjima i prijateljevanjima s brojnim zvijezdama iz rock i punk miljea, koja sežu od psihodeličnih šezdesetih pa sve do danas, pa nastoji pratiti i sveobuhvatno prikazati nekoliko desetljeća Rodneyevog života. Obilje intervjua s velikim imenima iz svijeta glazbe dodatni su plus ovog izvrsnog dokumentarca.


Komentari (0)

Foto