Slomljena strijela (1950)

Broken Arrow (Originalni naziv)

drama romantika vestern

Bivši vojnik koji se sprijatelji s indijancima pokušava zaustaviti sukobe Apača i bijelaca

 
Režija: Delmer Daves
Scenarij: Albert Maltz, Elliott Arnold
Uloge: James Stewart, Jeff Chandler, Debra Paget, Basil Ruysdael, ...

Filmografija

Ugledni holivudski filmaš Delmer Daves, tvorac iznimnih ostvarenja (Mračni prolaz, U 3 i 10 za Yumu i Drvo za vješanje), u mladosti je neko vrijeme živio među Indijancima plemena Hopi i Navajo, te ih dobro upoznao. Stoga nije neobično da je upravo on, čovjek i autor progresivnih humanističkih stremljenja, režirao prvi holivudski vestern u kojem su Indijanci podrobnije obrađeni i humanizirani, po čemu je "Slomljena strijela" stekla antologijsko mjesto u povijesti žanra.

Već je deseta godina krvavog rata između američkih doseljenika odnosno vojske i Apaša, predvođenih karizmatičnim poglavicom Cochiseom. Bivši vojni izvidnik Tom Jeffords nailazi na ranjenog i iscrpljenog apaškog i mladića i spašava mu život. Zauzvrat, Apaši njemu poštede život kad ga ulove. Shvativši da Indijanci imaju moralni osjećaj, Jeffords je odlučan pokušati uspostaviti dijalog s Cochiseom. Nakon što je naučio jezik Apaša, on uspjeva doći u Cochiseov logor i dogovoriti da Apaši dopuste neometan prolaz jahačima koji prenose poštu. Tom prilikom upozna i zaljubi se u Indijanku Sonseeahray...

Film je dobio tri oskarovske nominacije - za najbolju scenarističku adaptaciju, sporednog glumca (Jeff Chandler kao Cochise) i kolor fotografiju (Ernest Palmer), pri čemu treba napomenuti da je scenarij napisao Albert Maltz, no kako se on našao na tzv. crnoj listi kao komunist, službeno je kao scenarist potpisan Michael Blankfort, što je ispravljeno 1991., kad je Blankfort izbrisan s liste nominiranih, a upisan Maltz. Spomenimo i da je "Slomljena strijela" dobila Zlatni globus za najbolji film koji promovira međunarodno razumijevanje, a također je bila nominirana za najbolju kolor fotografiju.


Komentari (1)

Foto