Netko me ipak čeka (2009)

Neko me ipak čeka (Originalni naziv)

drama

Isprepletena priča o tri žene različitog socijalnog statusa koje se odluče na abortus

 
Režija: Marko Novaković
Scenarij: Duško Premović
Uloge: Anica Dobra, Dušanka Stojanović, Dubravko Jovanović, Mirjana Karanović, ...

Filmografija

Film "Neko me ipak čeka" sudionik je skoro svih domaćih filmskih festivala u ovoj godini i do sad je osvojio već četiri značajne nagrade: Specijalnu nagradu žirija Festivala europskog filma na Paliću, Treću nagradu za scenarij na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji, Nagradu kritike FIPRESCI za glumicu Mirjanu Karanović na Filmskim susretima u Nišu i Nagradu "Zlatna Lincura" Festivala na Jahorini.

Film je snimljen prema adaptiranom scenariju Duška Premovića (radni naslov: "Tri priče"), koji je na natjecanju za TV film, što ga je, po ideji Jelice Zupanc, 2007. godine raspisala Radio-televizija Srbije, osvojio prvu nagradu u konkurenciji od 434 anomimno pridošla rada. U filmu iz ovog vremena "Neko me ipak čeka", kroz prozor današnjeg turobnog i složenog trenutka četiri žene bore se za svoj stav, svoj integritet, svoje dostojanstvo i svoje pravo na odluku na pitanje: roditi ili ugasiti novi život? Film se sastoji od tri povezane priče.

U prvoj priči, "Hol", Vanja i Dara, žene srednjih godina i različitih socijalnih statusa, susreću se u holu klinike dok čekaju na abortus. Ovaj neočekivani susret pokrenuti će bujicu pitanja u njima i natjerati ih da dobro preispitaju svoju odluku.

U drugoj priči, "Put", koja se odigrava u seoskoj sredini negde u Srbiji, majka vodi putem kćerku ka doktoru koji živi sam u vagonu u kojem obavlja ilegalne abortuse. Čitavim putem traje sukob tradicionalnog stava protiv vanbračne trudnoće i mladenačke želje za rođenjem novog života iz ljubavi.

U trećoj priči, "Voda", Nada, mlada žena u kasnim dvadesetim godinama života, prisjeća se u zatvorskoj ćeliji tragičnih događaja koji su je natjerali da ubije svog muža. U klinici, u koju je policijskom maricom odvode na abortus njegovog dijeteta, susreće osobu koju nije očekivala.

 


Komentari (0)

Foto