Četiri prijatelja (1979)

BREAKING AWAY (Originalni naziv)

komedija drama obiteljski

Mladići iz lokalnog tima pripremaju se za sudjelovanje na uglednoj biciklističkoj utrci

 
Režija: Peter Yates
Scenarij: Steve Tesich
Uloge: Dennis Christopher, Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earl Haley, ...

Filmografija

Ugledni britanski sineast Peter Yates (Bullit, Dubina, Garderobijer) veći je dio karijere proveo u Americi, gdje je producirao i režirao i jedan od svojih najvećih uspjeha, "Breaking Away". Yates je film snimio prema debitantskom scenariju Stevea Tesicha, koji je i sam, kao student, 1962., sudjelovao na uglednoj sveučilišnoj biciklističkoj utrci u Bloomingtonu.

Četvorica mladića iz sveučilišnog gradića Bloomingtona u Indiani - Dave, Mike, Cyrill i Moocher - provode besposleno ljeto godinu dana nakon završetka srednje škole. Dave je zaluđen talijanskom kulturom te trenira biciklizam inspiriran slavnim talijanskim biciklistima, uporno sipajući talijanske fraze, što posebno nervira njegova oca koji želi da mu se sin već jednom zaposli.
No mladići traže posao moleći se da ga ne pronađu, a dane uglavnom provode na obližnjem jezeru. Kad se na jezeru pojave bogati studenti, dolazi do rivalstva, koje srcu najviše uzima temperamentni Mike. Dave se zaljubi u jednu od studentica, Katherine, što izazove ljubomoru njezinog dečka Roda. Dođe do tučnjave u sveučilišnoj blagovaonici, nakon koje dekan odluči, u svrhu pomirenja i zdravog natjecateljskog duha, da na predstojećoj velikoj biciklističkoj utrci u organizaciji sveučilišta nastupi i lokalni tim. Pred Daveom, Mikeom, Cyrillom i Moocherom velik je izazov.
"Breaking Away" postigao je velik uspjeh - prvo je osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije (uz još tri nominacije - za najbolju režiju, scenarij i novu glumačku zvijezdu - Dennis Christopher), a onda i pet nominacija za Oscara - za najbolji film, režiju, scenarij, glazbu i sporednu glumicu (Barbara Barrie u ulozi Daveove majke), od kojih se pozlaćenim kipićem ovjenčao Steve Tesich za najbolji scenarij.
Osim Oscara i Zlatnog globusa, "Breaking Away" dobitnik je brojnih drugih nagrada i priznanja (npr. Nagrada Britanske filmske akademije Dennisu Christopheru kao debitantu), ali važniji od toga njegov je izniman status među filmofilima, gdje je uz bok filmovima "Američki grafiti" i "Ostani kraj mene". U izboru Američkog filmskog instituta "100 filmova svih vremena koji najviše nadahnjuju" (lista objavljena 2006.) i "10 najvećih sportskih filmova" (lista objavljena 2008.) zauzeo je visoko osmo mjesto, a 2003. magazine Sport Illustrated svrstao ga je također na osmo mjesto liste najboljih 50 sportskih filmova svih vremena. Godine 1980. snimljena je kratkotrajna istoimena TV serija, a 1992. u Indiji remake filma pod naslovom "Jo Jeeta Wohi Sikandar".

Komentari (0)

Foto